Dieta ta charakteryzuję się też małą uciążliwością w przygotowywaniu posiłków i nieskomplikowanym jadłospisem. Koszty stosowania tego programu są również niewielkie, ponieważ jak sugeruje nazwa, oparta jest ona na łatwo dostępnym i niedrogim warzywie - kapuście. To właśnie z kapusty przygotowuje się smaczną i niskokaloryczną zupę - bogatą w witaminę C i składniki odżywcze, regulujące przemianę materii. W ciągu tygodnia można schudnąć 6-8 kg kilogramów. Zaletą tego sposobu odżywiania jest niewątpliwie brak ograniczeń, co do spożywanych posiłków - należy jeść wtedy kiedy pojawi się głód. Zaleca się dietę kapuścianą osobom mającym jedynie niewielką nadwagę - wówczas jest najefektywniejsza. Czas trwania programu to zaledwie tydzień, co również uważane jest za atut. Natomiast najbardziej dokuczliwa jest monotonia posiłków - osobom bez silnej woli będzie trudno zrealizować taki sposób odżywiania. Podstawą diety jest wyżej wspomniana zupa kapuściana, którą przygotowujemy w następujący sposób.
Potrzebne składnik
Główka kapusty włoskiej lub białej 6 dużych cebul, które należy posiekać 6 pomidorów 2 papryki 2 marchewki Pęczek selera naciowego Pietruszka, pieprz, curry, koperek, oregano, estragon, czosnek, bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidory należy obrać ze skóry, pokroić. Pozostałe warzywa również należy pokroić, kapustę poszatkować. Całość zalewamy około 3 litrami wody i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Ważne: zabrania się używania soli, tłuszczu lub bulionu.
Podczas trwania diety zabrania się również picia wody gazowanej, alkoholu, spożywania chleba i produktów mącznych
Jadłospis, czyli co możemy zjeść w poszczególnych dniach trwania diety:
Dzień 1 - zupa kapuściana w dowolnych ilościach; owoce - najlepsze są melony i arbuzy, należy unikać bananów; przynajmniej 2 litry wody mineralnej niegazowanej, kawa i herbata bez dodatku cukru
Dzień 2 - zupa kapuściana w dowolnych ilościach; warzywa - należy unikać groszku, fasoli, kukurydzy; przynajmniej 2 litry wody mineralnej niegazowanej, kawa, herbata bez cukru. Nie wolno spożywać owoców.
Dzień 3 - zupa kapuściana bez ograniczeń, warzywa (np. ogórek, marchew, brukselka, uwaga: nie należy spożywać ziemniaków), owoce (np. arbuz, pomarańcze, uwaga: nie należy spożywać bananów), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
Dzień 4- zupa kapuściana bez ograniczeń, 4 banany, woda mineralna niegazowana, kawa, herbata - bez cukru, odtłuszczone mleko
Dzień 5- zupa kapuściana, 300 g gotowanego lub pieczonego bez tłuszczu chudego mięsa (pierś z kurczaka, wołowina, indyk), 6 pomidorów, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru
Dzień 6- zupa kapuściana, chude mięso gotowane lub pieczone bez tłuszczu, warzywa zielone, 2 litry niegazowanej wody mineralnej
Dzień 7- zupa kapuściana, brązowy ryż lub kasza, warzywa, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, kwa, herbata bez cukru, soki warzywne i owocowe bez dodatku cukru
Po zastosowaniu diety kapuścianej warto powoli zwiększać ilość przyjmowanych kalorii, w celu uniknięcia efektu jo-jo.