Witaminowa bomba

Jest wiele sposobów na to, by również zimą odżywiać się z głową. Jednym z nich jest picie świeżego soku z kiszonej kapusty i marchwi.

Organizm człowieka potrzebuje zimą dużo więcej energii, by wyrównać bilans cieplny, obniżony z powodu niskiej temperatury panującej na zewnątrz. Ze względu na brak dostępu do świeżych warzyw zdecydowanie częściej jadamy tłuste albo słodkie, a przez to wysokokaloryczne potrawy, pozbawione ważnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Niedostatek podstawowych wartości odżywczych powoduje również spadek odporności na wszelkiego rodzaju choroby sezonowe. W efekcie nie dość, że chorujemy, to dodatkowo wiosną musimy zmagać się z nadprogramowymi kilogramami (zimą średnio przybywa nam 3 kg).

Prawidłowa zimowa dieta wpływać powinna na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego, bo jest to czynnik, który silnie wiąże się z odpornością organizmu. Przygotowując zimowy jadłospis powinniśmy pamiętać o tym, że pożyteczne bakterie występują nie tylko w fermentowanych produktach mlecznych, ale także w tradycyjnych przetworach warzywnych. Jednym z nich jest tak popularna w naszym regionie kiszona kapusta, która jest prawdziwą bombą witaminową, pełną pożytecznych dla naszego zdrowia bakterii. Jest najbogatszym źródłem witaminy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza, a także tak istotnego dla utrzymania odpowiedniej wagi błonnika. Umieszczenie jej w codziennej diecie pomaga nie tylko zachować dobrą kondycję, ale też zapobiega przeziębieniom. A co zrobić, jeśli ktoś nie przepada za kapustą kiszoną? Wtedy można sięgnąć po świeży sok z kiszonej kapusty i marchwi firmy Cymes. Produkt nie tylko dostarcza cennych witamin, wspomagając odporność, lecz również pobudza soki trawienne. Zawarte w kapuście duże ilości witamin z grupy B mają właściwości dotleniające, łagodzą także działanie alkoholu. Sok nie zawiera dodatków i konserwantów, jest w pełni naturalny.

Butelka 250 ml, cena: ok. 2,50 zł.

Więcej o:
Copyright © Agora SA