Po przeczytaniu TEGO, już nigdy nie zjesz frytek!

Wiecie, w jaki sposób są robione słynne chrupiące i rumiane frytki? Michael Pollan jest badaczem, który zajmuje się tematem zdrowego odżywiania. Pod lupę bierze głównie bary sprzedające fast foody. Sprawdził, jak wygląda proces powstawania tego uwielbianego na świecie przysmaku.

Frytki sprzedawane w restauracjach szybkiej obsługi popularnych sieci, powstają z gatunku ziemniaka, nazywanego Russet Burbank. Ma on podłużny kształt (dzięki czemu nasze frytki są długie), za to jest bardzo ciężki w uprawie.

frytkifrytki .

Często pojawiają się na nim przebarwienia i plamy, jednak restauracje kupują jedynie te o idealnym, jasnym zabarwieniu. Jaki jest skutek? Pryskanie ziemniaków toksycznymi pestycydami. Są one na tyle szkodliwe, że po opryskach rolnicy przez 5 dni nie wychodzą na zewnątrz!

Po zbiorze ziemniaków składuje je się w ogromnym namiocie, do którego wpuszcza się powietrze i kontroluje temperaturę. Dzieje się tak, ponieważ ziemniaki na frytki są jeszcze surowe i dojrzewają przez kolejne 6 tygodni.

Ziemniaki są pełne trujących i toksycznych substancji. Ich spożywanie jest bardzo niezdrowe. Dodatkowo, popularne sieci fast foodów używają do frytek... najtańszych dodatków, które są wyjątkowo słabej jakości. Dodają je w bardzo dużych ilościach. Mowa o oleju, soli i cukrze.

Te trzy składniki mocno uzależniają i są szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie mówiąc już o tym, jak bardzo są tuczące...

Frytki zajmują drugie miejsce na podium - latem zajada się nimi 44,8 proc. urlopowiczów Frytki zajmują drugie miejsce na podium - latem zajada się nimi 44,8 proc. urlopowiczów  .

Michael Pollan ma jedną radę: jeżeli macie ochotę na frytki, zróbcie je samodzielnie w domu! Macie gwarancję tego, że nie zatruwacie swojego organizmu i nie rujnujecie swojego zdrowia!

WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.