Frytki sprzedawane w restauracjach szybkiej obsługi popularnych sieci, powstają z gatunku ziemniaka, nazywanego Russet Burbank. Ma on podłużny kształt (dzięki czemu nasze frytki są długie), za to jest bardzo ciężki w uprawie.
frytki .
Często pojawiają się na nim przebarwienia i plamy, jednak restauracje kupują jedynie te o idealnym, jasnym zabarwieniu. Jaki jest skutek? Pryskanie ziemniaków toksycznymi pestycydami. Są one na tyle szkodliwe, że po opryskach rolnicy przez 5 dni nie wychodzą na zewnątrz!
Po zbiorze ziemniaków składuje je się w ogromnym namiocie, do którego wpuszcza się powietrze i kontroluje temperaturę. Dzieje się tak, ponieważ ziemniaki na frytki są jeszcze surowe i dojrzewają przez kolejne 6 tygodni.
Ziemniaki są pełne trujących i toksycznych substancji. Ich spożywanie jest bardzo niezdrowe. Dodatkowo, popularne sieci fast foodów używają do frytek... najtańszych dodatków, które są wyjątkowo słabej jakości. Dodają je w bardzo dużych ilościach. Mowa o oleju, soli i cukrze.
Te trzy składniki mocno uzależniają i są szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie mówiąc już o tym, jak bardzo są tuczące...
Frytki zajmują drugie miejsce na podium - latem zajada się nimi 44,8 proc. urlopowiczów .
Michael Pollan ma jedną radę: jeżeli macie ochotę na frytki, zróbcie je samodzielnie w domu! Macie gwarancję tego, że nie zatruwacie swojego organizmu i nie rujnujecie swojego zdrowia!
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .