Camu camu. Amazońskie superjagody

Jagody camu camu są pełne prozdrowotnych właściwości. W 100 gramach tych owoców znajduje się 50 razy więcej witaminy C niż w średniej wielkości pomarańczy. Regularnie spożywanie jagód camu camu wpływa korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.

 

camu camu

 

Camu camu - jagody z Ameryki Południowej

Jagody camu camu rosną na dzikich krzewach, które występują na obszarze lasów amazońskich. Pochodzą głównie z Brazylii i Peru. Wielkością odpowiadają cytrynie, lecz biorąc pod uwagę wartości odżywcze bije ją na głowę. Camu camu są źródłem witaminy C, świeże owoce zawierają około 2500 mg naturalnej witaminy C w 100g (w 100 g cytryny jest jej ok. 80 mg).

Witamina C to jednak nie wszystko. Owoce camu camu są bogate w bioflawonoidy, które  wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, moczopędne i przeciwzapalne, co pomaga nam w  walce z chorobami, wirusami i niesie wiele korzyści dla naszej urody.

Ponadto zawierają witaminy B1, B2, B3, aminokwasy takie jak seryna, wilna, leucyna i składniki mineralne - żelazo, wapń, potas i fosfor.

Zobacz: Czarna porzeczka - samo zdrowie

camu camu

 

Camu camu - działanie

Jagody amazońskie posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim:

- wzmacniają odporność naszego organizmu

- zwiększają libido i poprawiają kondycję

- wspomagają działanie układu hormonalnego, zwiększają poziom testosteronu i  ochraniają układ krążenia

- poprawiają wytrzymałość i koncentrację

- łagodzą stres

- zmniejszają uczucie zmęczenia i wspomagają regenerację

Sprawdź: Owoc kaki - egzotyczny przysmak o leczniczych właściwościach

Camu camu - zastosowanie

Jagody z lasów deszczowych są bardzo kwaśne, dlatego nie da się ich spożywać na surowo. W Ameryce Południowej robi się z nich desery, słodkie napoje i lekarstwa, które pomagają zwalczać wirusy i bakterie.

W Polsce jagody camu camu nie są jeszcze dobrze znane, jednak możemy je już znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są w postaci kapsułek i proszku, który można dosypywać do potraw, wody lub smoothies.

Sproszkowane jagody amazońskie świetnie sprawdzą się też dodane do sorbetów, ciast, słodkich sosów lub deserów, które dzięki niemu zyskają niepowtarzalny, egzotyczny aromat.

Zatem warto sięgnąć po jagody camu camu, zaliczane do grona superproduktów, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie i urodę.

Zobacz: Orzechy brazylijskie - bądź dłużej piękny, młody i sprawny w sypialni!


Więcej o: