Banan - najlepsza przekąska po treningu

Banan to owoc, który przez niektórych jest całkowicie eliminowany podczas odchudzania. Czy słusznie? Dlaczego nie warto rezygnować z jedzenia bananów i kiedy sobie na nie pozwolić. Ile ma kalorii i jakie ma wartości odżywcze?

Wartości odżywcze banana

Jak większość owoców, banan jest źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, dostarcza również sporo kalorii głównie w postaci węglowodanów. Jeśli stosujesz dietę odchudzającą prawdopodobnie wyeliminujesz go ze swojego jadłospisu, a to duża strata dla twojego organizmu.

Dlaczego warto jeść banany, nawet podczas stosowania diety i ćwiczeń?

Przede wszystkim są źródłem potasu, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B16, magnezu i wapnia.

Dla osób, które regularnie trenują zwiększa się zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne i witaminy. Głównie organizm potrzebuje więcej witaminy E, C, wybranych witamin z grupy B (kwasu pantotenowego, tiaminę, ryboflawinę i niacynę), wapń oraz żelazo.

Banan dostarcza też dużych ilości błonnika pokarmowego, zarówno w formie włókien rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych. Te pierwsze odpowiadają za prawidłową pracę jelit, przyczyniają się do zmniejszenia wchłaniania glukozy, a poza tym regulują gospodarkę cholesterolową w organizmie. Z kolei błonnik nierozpuszczalny przyspiesza perystaltykę jelit, poprawia ich ukrwienie oraz wpływa na zwiększenie produkcji soków trawiennych.

Banany są też bogatym źródłem witaminy B16, której dostarczają aż 25% dziennego zapotrzebowania. Pamiętaj, że intensywne treningi zwiększają zapotrzebowanie na ten składnik. Witamina B16 związana jest z procesem tworzenia czerwonych krwinek. Banany dostarczają także 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Zobacz: Rodzynki - niepozorna przekąska pełna cennych właściwości

Banany - kaloryczne czy nie?

Jedna średnia sztuka banana waży około 170-180 gramów. Taka porcja dostarcza 162 kilokalorie i aż 36,43 g węglowodanów ( w tym 20,24 g przyswajalnych oraz 2,6 g błonnika). Jednocześnie są niskotłuszczowe, dostarczając tylko 0,59 g tłuszczów.

Taki skład sprawia, że są świetną przekąską po treningu. Banany szczególnie dobrze sprawdzą się po treningach cardio, fitnessie lub bieganiu. Pozwolą uzupełnić powstające podczas treningów straty glikogenu mięśniowego.

Indeks glikemiczny bananów

Indeks glikemiczny bananów zależy od stopnia ich dojrzałości. Mimo dużej zawartości cukru w tym owocu i wysokiego IG to nie podnoszą one tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak słodycze. Głównie zawdzięczają to zawartości błonnika pokarmowego. Poza tym dostarczają również wielu witamin i składników mineralnych.

Zobacz: Owoc kaki - egzotyczny przysmak o leczniczych właściwościach

Rodzaje bananów

Najpopularniejszą odmianą jest dostępna w sklepie Musa nana, czyli banan mały. Poza tym czasami można spotkać platan, który w środku jest różowy, ale przed zjedzeniem trzeba go ugotować. Banan czerwony nadaje się do spożycia tylko, kiedy jest dojrzały. W przeciwnym razie może być bardzo niesmaczny. Idealnie nadaje się da zapiekania.

Jak wykorzystać banany?

Najczęściej dodaje się do jogurtu greckiego, owsianek, placuszków lub koktajl po treningu. Dobrym pomysłem na pożywne śniadanie lub posiłek przed ćwiczeniami są właśnie placuszki z bananem. Wystarczy jednego banana rozdrobnić widelcem, dodać 4-5 łyżki płatków owsianych, 1 całe jajko, rodzynki i inne suszone owoce lub nasiona. Następnie usmażyć je na odrobinie oliwy.

Z kolei po treningu można zmiksować i wypić koktajl z otrębów owsianych, banana, mleka roślinnego i odżywki białkowej.

Zobacz: Sałatki dietetyczne. Jak je przyrządzić?


Więcej o: