Sałatki dietetyczne - Z czym przygotować fit sałatkę [Składniki]

Sałatki dietetyczne to nieodłączny element zdrowego stylu życia, diet odchudzających oraz proste w przygotowaniu posiłki. W ten sposób zamiast zamawiać wysokokaloryczne jedzenie na wynos czy podjadać słodycze można przygotować dietetyczną sałatkę.

Dietetyczne przepisy - od czego zacząć?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze zdrową kuchnią pamiętaj, że istnieje kilka zasad, których powinno się przestrzegać. Przede wszystkim składniki, których używasz do przyrządzenia sałatki lub surówki muszą być świeże i dobrej jakości.

Pamiętaj o sezonowości, czyli wybieraniu produktów spożywczych dostępnych w danej porze roku.

Mimo, że w supermarketach mamy możliwość zakupić większość warzyw to mają one dużo niższą zawartość składników odżywczych, mineralnych i witamin niż te dostępne latem. Najlepiej widać to na przykładzie pomidorów, które latem są czerwone, pachnące i jędrne, a zimą dostępne są ciemnopomarańczowe i twarde sztuki. Z tego powodu warto korzystać z kalendarza zbiorów, dzięki czemu będzie można przygotować pełnowartościowy posiłek.

W Polsce najwięcej owoców i warzyw można nabyć w okresie wiosenno-letnim, co wcale nie oznacza, że jesienią i zimą nie możemy zjeść dietetycznej sałatki.

W styczniu najlepiej wykorzystywać czerwone buraczki, brukselkę, jarmuż, kapustę pekińską, pasternak, seler korzeniowy, cykorię, czerwoną sałatę radicchio, sałatę masłową oraz szczypiorek. W okresie zimowym można też wykorzystywać warzywa konserwowane, np. groszek, kukurydzę lub fasolkę.

Jeśli przygotowujemy dania dietetyczne na ciepło sprawdzą się również warzywa mrożone, które dzięki tej obróbce technologicznej zachowują swoją wartość odżywczą.

Dietetyczne potrawy na zimę

Aby odchudzanie w okresie jesienno-zimowym było skuteczne warto zwrócić uwagę na jakość i sposób przygotowania posiłków. W potrawach dietetycznych w tych porach roku wybieraj ciepłe i sycące, ale niskokaloryczne dania. Mimo że sałatki są podawane przeważnie na zimno możesz także przygotować je na ciepło, np. pieczone warzywa (ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler z dodatkiem ziół, czosnku oraz oliwy z oliwek).

Inny ciekawy pomysł to łączenie warzyw z drobnymi kaszami, np. kaszą kuskus lub bulgur z dodatkiem świeżych ziół. Do kaszy kuskus dodaj kilka zielonych oliwek, kiełków słonecznika, odrobinę oliwy z oliwek, soku z cytryny i dużą ilość świeżej mięty.

W przyrządzaniu posiłków dietetycznych oprócz ilości kalorii bardzo ważny jest również ich smak, a ten najlepiej uzyskać przez stosowanie różnych przypraw oraz lekkich sosów na bazie jogurtu greckiego, oliwy z oliwek oraz soków z owoców.

Sałatka czy kotlet? Oto jest pytanie...

Sałatki dietetyczne do pracy

Większość osób nie ma możliwości podgrzewania posiłków w pracy, dlatego przygotowana dzień wcześniej sałatka to idealne rozwiązanie dla zabieganych osób. Wystarczy upiec pierś z kurczaka z dodatkiem tymianku i rozmarynu, wymieszać go z pełnoziarnistym makaronem, kukurydzą konserwową, suszonymi pomidorami oraz dodać odrobinę jogurtu greckiego.

W ten sposób zamiast batoników lub innych wysokokalorycznych przekąsek wybieramy zdrowszy i bardziej pożywny posiłek dietetyczny. Jeśli ktoś nie je mięsa lub ryb równie dobrze może przygotować dietetyczną sałatkę warzywną lub owocową, chociaż tą drugą lepiej wybierać w cieplejszych miesiącach.

Zobacz: 5 składników, które mogą sprawić, że sałatka cię utuczy!

Sałatki dietetyczne - proste przepisy

Surówka z marchwi i rodzynek:

2 marchewki, 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżeczka miodu i soku z cytryny.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać rodzynki i słonecznik. Miód wymieszać z sokiem, polać surówkę.

Grillowane awokado z pomidorkami cherry:

1 awokado,5 pomidorków, garść ulubionej sałaty, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz ziołowy.

Awokado obrać, zgrillować. Pomidorki przekroić na pół. Wymieszać wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, sok i oliwę. Polać sałatkę.

Seler i surówka z selera - dla zdrowia, urody i formy

Więcej o: