Żurawina dla zdrowia i zgrabnej sylwetki

Żurawina jeszcze kilkadziesiąt lat temu znana była jako ?cytryna dla ubogich?. Dziś określenie to nie brzmi może najbardziej atrakcyjnie, wyraża jednak duże uznanie dla tego owocu, który może pomóc nam zarówno w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, jak i w ratowaniu zdrowia. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że żurawina jest smaczna, spożywa się więc ją z dużą przyjemnością.

Żurawina - podstawowe informacje

Żurawina to wiecznie zielona wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych. Najlepiej czuje się na terenach podmokłych zwłaszcza, jeśli posiadają one kwaśny, torfowy charakter, nie ma jednak poważniejszych przeszkód uniemożliwiających hodowanie jej w ogrodzie. Krzewinka posiada liście w odcieniu ciemnej zieleni oraz biało-różowe kwiaty. Te ostatnie pojawiają się w czerwcu i według jednej z teorii to właśnie im żurawina zawdzięcza swoją nazwę, naszym przodkom kwiaty te przypominały bowiem żurawie. Największym walorem żurawiny są jednak owoce. Pojawiają się na początku września, ponieważ jednak ich skuteczność w dużej mierze uzależniona jest od dojrzałości, zazwyczaj zbiera się je dopiero późną jesienią.

Tapioka. Pudding, który odchudza i ma mało kalorii

Najbardziej popularną jej odmianą jest żurawina wielkoowocowa znana też jako amerykańska występująca pierwotnie w Kanadzie oraz na północnym wschodzie Stanów Zjednoczonych. Inną odmianą wartą zainteresowania jest żurawina błotna, z którą mamy do czynienia przede wszystkim w północnej Ameryce i północnej Azji.

Dlaczego warto zainteresować się żurawiną?

Żurawina ceniona jest przede wszystkim ze względu na swój lekko kwaskowaty smak sprawiający, że znakomicie sprawdza się zarówno jako dodatek do dań słodkich, jak i typowych dań obiadowych. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. To cenne źródło wapnia, fosforu, jodu, miedzi oraz taniny, witaminy C oraz witamin z grupy B, a także kwasu cytrynowego i jabłkowego. W składzie żurawiny znajduje się również błonnik, który pomaga osobom odchudzającym się mającym problemy z opanowaniem nawyku podjadania.

Czarna porzeczka - samo zdrowie

Żurawina dla naszego zdrowia

Mówienie o korzystnym wpływie właściwości żurawiny na nasze zdrowie nie jest wcale przesadzone, korzyści wynikające z sięgania po nią są bowiem ogromne. Na pierwszy plan wysuwają się jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawiające, że wyciąg z żurawiny może stanowić cenne wsparcie podczas walki ze stanami zapalnymi, schorzeń, które możemy zwalczać dzięki żurawinie jest jednak znacznie więcej. Wśród najważniejszych wymienia się:

1. Choroby przyzębia i dziąseł (wyciąg z żurawiny może zmniejszyć osadzanie się na dziąsłach bakterii nawet o połowę).

2. Wrzody żołądka (żurawina przeciwdziała osadzaniu się niektórych bakterii na ściankach układu trawiennego)

3. Choroby serca (zawarte w owocu związki przeciwdziałają zjawisku tworzenia się zakrzepów, a jednocześnie pomagają w procesie rozszerzania naczyń krwionośnych).

4. Infekcje dróg moczowych.

Sok z żurawiny dla urody

Żurawina najczęściej nie jest jedzona na surowo. Jest owocem na tyle kwaśnym, że mogłoby być to dość nieprzyjemne doświadczenie. Jest jednak wyjątkowo smacznym dodatkiem do potraw a sok z żurawiny powinien być pity nie tylko dlatego, że pobudza i orzeźwia. Naukowcy potwierdzili, że jest w stanie również dobroczynnie wpływać na naszą urodę.

Sok z żurawiny nie tylko znakomicie nawilża, ale także reguluje pH skóry. Ułatwia też proces jej remineralizacji, a jego działanie antybakteryjne sprawia, że korzystne skutki jego stosowania odczuwają również kobiety o cerze tłustej i trądzikowej. Żurawina pozwala na wzmocnienie odporności immunologicznej skóry i ma działanie pilingujące.

Czekolada. Dlaczego warto ją jeść? [10 POWODÓW]

Żurawina na odchudzanie

Osoby odchudzające się doceniają wysoką zawartość błonnika sprawiającą, że suszona żurawina jest częstym składnikiem dietetycznych śniadań. Jej zaletą jest również bogactwo składników mineralnych, których zazwyczaj pozbawiony jest organizm poddany rygorom diety, a także to, że żurawina skutecznie oczyszcza organizm z toksyn usprawniając procesy trawienne.

Więcej o: