Kawa zbożowa - lepsza od tradycyjnej! [Kawa Inka]

Kawa zbożowa to napój bezkofeinowy, który posiada smak zbliżony nieco do tradycyjnej kawy, a jednak różni się od niej wieloma właściwościami. Kawa zbożowa jest znacznie bezpieczniejsza dla niektórych grup ludzi i w dodatku - co potwierdzają eksperci - wpływa na odchudzanie. Co o niej wiemy? Oto kilka interesujących informacji na temat kawy zbożowej.

Kawa zbożowa - skład

Kawa zbożowa składa się zwykle z prażonego żyta, cykorii oraz buraka cukrowego. Kawa zbożowa Inka (najlepiej znana w Polsce) obecnie wzbogacana jest także mnóstwem witamin i minerałów, a także dodatkiem mleka. Zamiast żyta, do jej produkcji mogą zostać użyte również ziarna pszenicy, jęczmienia, a czasem nawet korzenie mniszka.

Warto wiedzieć, że w składzie kawy zbożowej znajdziemy białko i błonnik, a przy tym zero tłuszczu. Węglowodany zawarte w zbożu to cukry złożone, które pozytywnie oddziałują na zdrowie człowieka. Ponadto w kawie zbożowej znajdziemy także witaminy z grupy B, polifenole i magnez. Tradycyjna kawa wypłukuje go z organizmu, podczas gdy kawa zbożowa go do niego dostarcza. Właśnie dlatego warto się na nią skusić!

Kawa. Zielona, ziarnista, rozpuszczalna- 21 faktów, których o niej nie wiesz

Kawa zbożowa - właściwości

Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Bardzo! Jak wspomniano wyżej, dostarcza do naszego organizmu magnez, który odpowiada za mocne kości i zęby, a który ciężko dostarczyć do naszego organizmu w dobrze przyswajalnej formie. Ponadto wpływa on na nasze samopoczucie, koi nerwy i wspomaga pracę układu nerwowego oraz odpornościowego.

W kawie zbożowej znajduje się także inulina - naturalny prebiotyk, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Ponadto wpływa ona na wchłanianie wapnia. Kawa zbożowa jest również źródłem polifenoli, które są z kolei przeciwutleniaczami - oznacza to, że nie tylko redukują ryzyko powstania nowotworu, ale również dbają o skórę i włosy, opóźniając procesy starzenia.

Kawa zbożowa - zalety i wady

Wielką zaletą kawy zbożowej jest możliwość jej spożywania również przez dzieci - w Polsce to częsta praktyka, a dzieci bardzo lubią jej charakterystyczny smak. Zwykle dodaje się do niej wówczas nieco mleka.

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, co może być i zaletą, i wadą - nie pobudza organizmu do wydzielania kwasów żołądkowych, nie podnosi ciśnienia oraz poziomu tłuszczów we krwi, a także nie powoduje zwiększonego wydzielania insuliny przez trzustkę. Nie dodaje jednak aż tyle energii, ile może nam dać tradycyjna kawa z dodatkiem kofeiny. Każdy więc musi sam ocenić, co jest dla niego najważniejsze.

Kawa gotowana, zielona, bulletproof coffee... czyli kawy do zadań specjalnych [PRZEPISY]

Kawa zbożowa a odchudzanie

W kawie zbożowej odnajdziemy błonnik, który wypełnia żołądek i pozwala nam na długo cieszyć się uczuciem sytości. Po tradycyjnej kawie jesteśmy nieco głodni, podczas gdy kawa zbożowa raczej nasyca. Błonnik zresztą wpływa na poprawną pracę układu pokarmowego, a poprawnie działający układ trawienny oznacza mniej tłuszczu, odkładającego się w organizmie - i szybszą przemianę materii.

Kawa zbożowa polecana jest osobom z problemami żołądkowymi - a także z kłopotami ze śledzioną, wątrobą, jelitami, czy nerkami. Przyspieszenie przemiany materii i łagodne działanie sprawia, iż szybciej chudniemy, a do tego lepiej (lekko) się czujemy. Jesteśmy syci, a więc nie podjadamy, a przy tym nie jesteśmy ociężali i mamy siłę do treningu. Warto zatem pić kawę zbożową!

Więcej o: