Orzechy laskowe - pyszna pomoc w odchudzaniu

Orzechy laskowe polecane są we wszystkich dietach odchudzających - a mimo to większość osób na diecie raczej ich unika. Co prawda są bardzo kaloryczne, ale posiadają szereg dodatkowych właściwości, które wpływają na zrzucenie zbędnych kilogramów i szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej! Jakie to właściwości i ile orzechów zjadać, aby zauważyć różnicę?

Orzechy laskowe - wartości odżywcze

Orzechy laskowe znane są przede wszystkim z dużej ilości witaminy E, która nazywana jest "witaminą młodości i płodności". W 100 gramach orzechów laskowych znajdziemy około 15.03 miligramów tej witaminy. Rodzajem witaminy E jest również gamma-tokoferol, który chroni przed powstaniem i rozwojem nowotworu - zwłaszcza płuc.

Orzechy brazylijskie - bądź dłużej piękny i młody

W orzechach laskowych znajdziemy również:

witaminę A; witaminę B6; witaminę C; witaminę K; tiaminę; ryboflawinę; niacynę; cholinę; betainę; kwas foliowy; kwas pantotenowy; wapń; żelazo; magnezl fosfor; potas; cynk; miedź; mangan; selen; fitosterole; białka; cukry; błonnik.

Orzechy laskowe nie zawierają sodu, ani też cholesterolu. Białko i błonnik występuje zaś w dość dużym stężeniu, by zapewnić człowiekowi energię do działania, a jednocześnie uczucie sytości przez długi czas.

Orzechy laskowe - właściwości

Orzechy , mimo dużej kaloryczności, nie tuczą - jak to zwykli uważać niektórzy. Jeśli chodzi o orzechy laskowe, kalorie znajdujące się w 100 gramach produktu zaspokajają 41,9% wskazanego dziennego spożycia. Jest ich około 628. Choć to bardzo duża ilość, specjaliści uważają, że tłuszcz zawarty w orzechach laskowych nie tylko nie tuczy, ale wręcz przyspiesza odchudzanie. Uruchamia bowiem w organizmie procesy, które przyspieszają metabolizm, szczególnie wspomagając redukcję tkanki tłuszczowej znajdującej się na brzuchu i tak zwanej "oponki" na biodrach.

Pistacje dla łasuchów i sportowców

Poza tym orzechy laskowe:

- regulują ciśnienie krwi

- obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając miażdżycy

- zapobiegają tworzeniu zakrzepów

- dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

- poprawiają pamięć

- redukują stres

- obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegając cukrzycy typu 2

- dbają o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, wspomagając wydzielanie hormonów płciowych

Uczulenie na orzechy laskowe

Właściwości orzechów laskowych sprawiają, iż naprawdę warte są one spożywania - najlepiej kubek orzechów zamiast jednego posiłku, a nie jako przekąska. Wówczas najłatwiej nam będzie zrzucić zbędne kilogramy. Wszyscy, którzy zamierzają jednak dodać orzechy laskowe do swojej diety, powinni najpierw upewnić się, iż nie mają na nie alergii - orzechy są bowiem jednym z najczęściej uczulających produktów spożywczych!

Uczulać może już sam pyłek leszczyny, który wykazuje reakcje krzyżowe z pyłkami brzozy. Alergen Cor a1 jest często przyczyną zespołu alergii jamy ustnej (OAS). Zwykle najbardziej uczulają orzeszki ziemne, ale alergia na orzechy laskowe również jest dosyć powszechna. Jak ją rozpoznać? Reakcja alergiczna pojawi się już po kilku czy kilkunastu minutach - oczywiście, jeśli w ogóle wystąpi. Obserwować można różne zmiany skórne - pokrzywkę, wysypkę, zaczerwienienie - albo też zaburzenia żołądkowo-jelitowe, katar i swędzenie oczu, obrzęk warg, lub też odczyny anafilaktyczne. Jeśli niczego takiego nie czujemy, jesteśmy bezpieczni!

Orzechy laskowe - uprawa

Jeśli chodzi o orzechy laskowe, cena za 100 gramów waha się pomiędzy 7 a 9 złotymi. To raczej niedużo, ale spora część ludzi postanawia samodzielnie zająć się uprawą leszczyny, aby móc rozkoszować się świeżymi orzechami laskowymi.

Leszczyna nie ma dużych wymagań uprawowych, jednak jest krzewem wysokim i szerokim, dlatego trzeba pozostawić dla niej sporo miejsca w swoim ogrodzie. Dobrze by było posadzić krzew na stanowisku słonecznym, umiarkowanie wilgotnym, o glebach żyznych i gliniastych. Orzechy laskowe zbiera się od września do października i ze względu na nierównomierne ich dojrzewanie, należy tego dokonać kilkakrotnie.

Zobacz wideo
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.