5 ziół, które musisz mieć w swojej kuchni

Bez chemicznych dodatków, w 100 procentach naturalne, aromatyczne, bogate w witaminy i cenne przeciwutleniacze... wymieniać dalej? Poznaj TOP 5 ziół, które warto wyhodować w domu.

jj www.healthandstyle.com www.healthandstyle.com

1. Bazylia

ff f

Właściwości zdrowotne: silne działanie przeciwutleniające, wspomaga trawienie, właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe

Smak: zdecydowany, lukrecjowy posmak

Łącz z: pomidorami, oliwą, octem, orzechami, dynią, papryką, bakłażanem

Propozycja podania : kanapki, pizza, bruschetta , sałatki, zupy, sosy , gulasze, dania z pomidorów

Uwagi: jeśli już musisz kupić suszoną, sięgnij po organiczną

2. Liść laurowy

jj j

Właściwości zdrowotne: pomocny przy cukrzycy, zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża cholesterol i przyśpiesza gojenie się ran

Smak: lekko słodkawy posmak

Łącz z: gulasze, risotta, zupy, dania rybne, warto dodać do mleka przygotowując budyń lub ryżowy pudding(!)

Uwagi: Należy używać świeżych, jasnozielonych liści, by jak najwięcej czerpać z ich prozdrowotnych właściwości

3. Kolendra

gg g

Właściwości zdrowotne: posiada wiele cennych flawonoidów, w tym kwercetynę, które opóźniają procesy starzenia, normalizuje poziom glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, pomaga zachować prawidłowe ciśnienie krwi

Smak: ostry, ziołowy

Łącz z: awokado, kurczakiem, owocami morza, jagnięciną, ryżem, papryką, jogurtem. Świetnie komponuje się z sosami, guacamole, zupami

Uwagi: luźno rozłożone liście i odrobina wody wystarczą by przedłużyć jej życie

4. Koperek

jj k

Właściwości zdrowotne: znacząco zmniejsza ryzyko chorób serca i reguluje poziom cukru we krwi

Smak: świeży, ostry

Łącz z: twaróg, sery, omlet, ryby (szczególnie łosoś), sałatki ziemniaczane, sosy na bazie jogurtu

Uwagi: drobno posiekanymi liśćmi posypać potrawę tuż przed jedzeniem (dotyczy nie tylko ziemniaków). Posiekany koperek możemy też zamrozić.

5. Oregano

kk k

Właściwości zdrowotne: posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, które mogą nawet spowolnić wzrost komórek rakowych, ma właściwości przeciwzapalne, pomaga w leczeniu osteoporozy i miażdżycy

Smak: cytrynowy, pieprzny

Łącz z: karczochy, fasola, cukinia, ryby, kurczak, dania kuchni śródziemnomorskiej

Uwagi: jeśli planujesz przechowywać oregano dłużej niż 3-5 dni - możesz je zamrozić (delikatnie umyj i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Przechowuj w plastikowej torbie przez okres do jednego roku).

Więcej historii znajdziesz TU .

Copyright © Agora SA