Zupa tajska - pomoże ci schudnąć! [2 PRZEPISY]

Zupa tajska jest jednym z najsmaczniejszych dań, jakimi zajadają się mieszkańcy Tajlandii. Nie bez powodu zaś słyną oni ze szczupłej sylwetki. Oczywiście, aby taką uzyskać należy się dużo ruszać, jednak prócz aktywności fizycznej ważna jest także i właściwa dieta. Oto kilka informacji na temat tajskiej diety i kilka propozycji na smaczną, tajską zupę - zdrową oraz niskokaloryczną.

Tajskie jedzenie - tajemnica szczupłej sylwetki

Tajlandczycy wcale nie muszą się odchudzać - a zazwyczaj i tak są szczuplejsi od Europejczyków. Nie odmawiają sobie wcale jedzenia i nie narzucają rygorystycznych postów - po prostu odżywiają się zdrowo. Produkty, które stosują w trakcie gotowania, są najczęściej dostępne w Polsce - bardzo orientalne, ale jednocześnie pyszne. Dlatego każdy sportowiec, który lubi eksperymenty i pragnie jeść smacznie, a jednocześnie zdrowo oraz każda osoba, która pragnie nieco się odchudzić, nie ograniczając jednocześnie zbyt radykalnie pożywienia, powinni spróbować tajskich przysmaków.

Co warto wiedzieć? Że w Tajlandii to śniadanie jest najbardziej obfite - ich zdaniem wówczas człowiek zyskuje energię na cały dzień. Właśnie dlatego celebrują ten moment i rano jedzą bardzo dużo. Wedle najnowszych zaleceń dietetyków, okazuje się, że takie postępowanie jest bardzo zdrowe! Poza tym w Tajlandii je się mnóstwo zdrowych rzeczy - ryż, ryby i warzywa. Wszystko albo gotowane na parze , albo bardzo krótko smażone. Mięso jada się rzadko! Szybkie zupy są zaś podstawą odżywiania.

Odchudzamy przepisy kulinarne

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem, inaczej znana jako zupa Tom Kha Gai, to prawdziwy specjał kuchni tamtego regionu. Jej smak jest bardzo interesujący - ostro-kwaśny, ze słodką nutą, pochodzącą z mleczka kokosowego. Co jest potrzebne do przygotowania tej zupy? Imbir, mleko kokosowe, sos rybny, limonki oraz chilli. Do tego pieczarki, trawa cytrynowa oraz udka kurczaka. Można także użyć gotowej pasty Tom Kha, co ułatwi przygotowanie zupy.

Imbir ścieramy na tarce, trawę cytrynową miażdżymy, grzyby (po zalaniu wrzątkiem i moczeniu w wodzie) kroimy w plasterki - podobnie jak papryczkę chilli oraz kurczaka. Oczywiście, można dodać też sproszkowaną papryczkę, choć efekt jest lepszy w przypadku prawdziwej. Udka należy zagotować w wodzie, dodając do niej: imbir, trawę cytrynową, otartą skórę z limonki, papryczkę chilli oraz trochę sosu rybnego. Całość gotujemy przez 50 minut. Po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy grzyby, resztę sosu rybnego, sok z limonki oraz łyżeczkę cukru do smaku. Następnie gotujemy jeszcze przez około 5 minut i gotowe! Aby wzmocnić smak, całość można jeszcze posypać kolendrą lub bazylią.

Zupa tajska z krewetkami

Ciekawe zupy na obiad można przyrządzić również z krewetkami, jako podstawowym składnikiem. Przepis na zupę tajską z krewetkami jest dosyć prosty - przygotowujemy:

- ćwierć kilograma krewetek

- 2 łyżki oleju

- 2 szalotki

- posiekane ząbki czosnku

- trawę kokosową

- kolendrę

- 400 ml mleka kokosowego

- czerwoną pastę curry (2 łyżki)

- bulion warzywny

- sos rybny oraz sos ostrygowy (po łyżeczce)

- ćwierć kilograma zielonej fasolki

- kukurydzę

- pieczarki

- 100 gramów makaronu ryżowego

- szczyptę brązowego, trzcinowego cukru

Tajskie jedzenie jest zazwyczaj ostre. Zupa azjatycka, którą przygotujemy także przyjemnie zapiecze podniebienie. Wystarczy rozgrzać w garnku olej, a następnie dodać do niego posiekane szalotki, trawę cytrynową, a także czosnek. W tym czasie można zająć się krojeniem grzybów oraz wstawić do ugotowania fasolkę i makaron ryżowy - oczywiście w dwóch różnych garnkach.

Po upływie około minuty, do pierwszego garnka (z olejem) wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy curry. Następnie zaś wlewamy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i dodajemy cukier. Gdy całość zacznie się gotować, do garnka wkładamy pieczarki i krewetki. Po około 5 minutach do garnka dodajemy ugotowaną na półtwardo fasolkę oraz kukurydzę i kolendrę. Ugotowany makaron należy nałożyć do miseczek i zalać tak przygotowaną zupą orientalną.

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.