Semolina z pszenicy durum, czyli mąka-samo zdrowie

Semolina to najlepszy dowód na to, że mamy uprawy takiego rodzaju pszenicy, który nie tylko nie szkodzi byciu fit, ale może przyczynić się do zdrowego stylu życia. Poznaj semolinę - gruboziarnistą mąkę (ewentualnie drobną kaszę), którą uzyskuje się z pszenicy twardej (tzw. pszenicy durum). Zobacz, na czym polega wyjątkowość tego wyselekcjowanego gatunku zboża i dowiedz się, jaki wpływ może on mieć na Twoje zdrowie i codzienne samopoczucie.

Co to jest semolina z pszenicy durum i do czego się ją wykorzystuje?

Pszenica durum - z łaciny: Triticum durum - odznacza się od innych rodzajów pszenicy większą twardością i szklistością ziarna i bursztynowo-żółtą barwą. Nawet laik odróżni ją po samym kolorze - zwyczajna pszenica posiada zupełnie białe bielmo. Na wskutek przemiału ziaren powstaje semolina - niepozorna, drobna kaszka o cennych, zdrowotnych właściwościach. Semolinę stosuje się w przemysłowej produkcji kuskusu i makaronu. Zboże durum szczególne sukcesy święci w Europie i Ameryce Północnej (tam penne i spaghetti produkuje się tylko z pszenicy twardej); w Afryce popularna jest z kolei otrzymywana z niego kasza kuskus.

Makaron z semoliny ma zwartą fakturę, a po zagotowaniu zyskuje pochodzący od pszenicy, bursztynowy kolor. Pasty te wyróżnia dobra jakość i charakterystyczna konsystencja - są one wytworzone jedynie z naturalnych składników i nie potrzebują ani konserwantów, ani sztucznych barwników. Dla porównania: makarony z pszenicy zwyczajnej pochłaniają przy gotowaniu więcej wody, są lepkie i jasnoszare, przez co potrzebują nienaturalnego dodatku koloru.

Mąka gryczna, orkiszowa, z amarantusa. Jaką wybrać?

Dlaczego semolina jest fit?

Mąka semolina z pszenicy durum dostarcza organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Jak wiadomo - produkty zbożowe, a zwłaszcza makarony i kasze, są koniecznym składnikiem zbilansowanego jadłospisu. Jeśli masz możliwość, wybieraj właśnie produkty z pszenicy twardej, a zapewnisz sobie bonusowy dodatek witamin, minerałów i błonnika pokarmowego . Co do witamin - najwięcej otrzymasz tych z grupy B (kwas foliowy i pantotenowy, witaminy B1, B2, B6 i PP); jeśli chodzi o minerały, w makaronach i kuskusie z pszenicy durum znajdziemy magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, cynk i mangan. Mąką semolina poza wymienionymi składnikami jest także bogatym źródłem białka i tłuszczów. Niski indeks glikemiczny przyczynia się do zapobiegania cukrzycy - pamiętaj jednak, żeby gotować makaron z pszenicy durum odpowiednią ilość minut. Jeśli niepotrzebnie przedłużysz proces i wyjmiesz makaron po 20 minutach, indeks wyniesie już ponad 55 (przy standardowych dwunastu jest on niższy niż 35).

Nie uwierzysz, że zdrowe ciasto możesz zrobić... z fasoli i szpinaku!

Semolina z pszenicy twardej: zadbaj o swój mózg i oczy

Lista zdrowotnych właściwości, jakie kryje w sobie semolina, jest doprawdy imponująca. Poniżej znajdziesz tylko kilka z pozytywnych skutków, jakie wynikają z sięgnięcia po produkty z pszenicy durum:

1. Udowodniono, że semolina ma pozytywny wpływ na sprawność intelektualną. Działa tak ze względu na zawartość cynku, który jednocześnie pozytywnie oddziałuje na odporność i ma działanie antywirusowe. Ten punkt powinien zainteresować zwłaszcza osoby w okresie dojrzewania, ale i osoby starsze, którym pszenica durum może pomóc zahamować rozwój starczej demencji i dopełnić leczenie reumatyzmu, artretyzmu czy prostaty. Jeśli jesteś przyszłą mamą, sięgnij po semolinę - cynk to konieczny minerał dla prawidłowego wykształcenia się poszczególnych narządów płodu.

2. Mąka z pszenicy twardej ma dobry wpływ na wzrok i skórę , a to z kolei przez obecność luteiny. Co ciekawe - organizm człowieka nie jest w stanie sam jej sobie wytworzyć, więc musimy dostarczać jej z zewnątrz, pamiętając o niej w swojej diecie. Dzięki temu zadbamy o oczy, kondycję skóry, a równocześnie - podejmiemy środki przeciwdziałania miażdżycy.

3. Semolina dostarcza także kwasu foliowego (witaminy B9) i żelaza . Obydwa składniki są silnym wsparciem w walce z anemią (i w samej profilaktyce); kwas foliowy pomaga w wytwarzaniu krwinek, a żelazo jest odpowiedzialne za transport krwi po całym organiźmie. Podobnie jak luteinę - witaminę B9 powinno się dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ zapotrzebowanie przekracza właściwości wytwórcze człowieka. Nie zastanawiaj się więc dłużej i sprawdź, gdzie kupić semolinę - zmiana żywieniowych przyzwyczajeń to niewielka cena za własne zdrowie.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA