Jamie Oliver: Jedzenie to lekarstwo

Posłuchałem rad lekarzy, naukowców, dietetyków i stworzyłem zestaw przepisów na dania pomagające dbać o zdrowie - sławny brytyjski kucharz opowiada, jak powstała jego nowa książka. Fragment książki "Superfood na co dzień".

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie . Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Tylko ZdrowieTylko Zdrowie Fot. Tylko Zdrowie

Niedawno skończyłem 40 lat. Kiedy ta przełomowa data zaczynała się zbliżać, zatrzymałem się na chwilę i spojrzałem na życie z nieco innej perspektywy. Będę szczery: ta chwila refleksji sprawiła, że postanowiłem trochę zmienić podejście do własnego zdrowia.

Każdy z nas ma swoje życie - moje jest wyjątkowo specyficzne i takim je kocham - ale myślę, że niezależnie od okoliczności większość z nas pragnie zdrowej, szczęśliwej rodziny, chce jak najlepiej sprawdzać się w pracy, mieć przyjaciół, doświadczać nowych przeżyć, a przy okazji świetnie się bawić. Z pewnością nie ma na to jednego uniwersalnego sposobu, a błądzić jest rzeczą ludzką. Niemniej jednak kluczem do szczęśliwego życia zawsze okazuje się zdrowie.

Nadrzędną ideą książki "Superfood na co dzień" jest więc pomoc w dokonywaniu właściwych wyborów w zakresie odżywiania się - przez większość czasu. Jedzenie to paliwo i przyjemność, ale także lekarstwo. Postanowiłem poszukać wiedzy u najlepszych ekspertów w dziedzinie zdrowia i żywienia - lekarzy, naukowców, profesorów - i odbyć podróże do jednych z najzdrowszych miejsc na świecie; przyswoić z tego wszystkiego jak najwięcej, a następnie przekazać najistotniejsze informacje w przystępny sposób. Łącząc tę nową jakość z 30 latami doświadczenia w gotowaniu, wymyśliłem mnóstwo pysznych przepisów.

Ostro negocjowałem i przekomarzałem się z moim zespołem dietetyków - chciałem, by każde z dań zawierało produkty z różnych grup pokarmowych, bogate w składniki odżywcze , witaminy i minerały, które wzajemnie się uzupełniają, ale by dania te były również ciekawe, pomysłowe i smaczne.

Ponieważ położyłem ogromny nacisk na dietetykę, proces pisania przebiegał inaczej. Zmienił się mój styl pracy i sposób komponowania posiłków. Ta książka stała się dla mnie niemal dziennikiem!

Superfoods. Regeneracja na talerzu

Prażone płatki owsiane, mango, borówki i jogurt

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz fosfor i magnez .

1 porcja: 1 garść (50 g) płatków owsianych, 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 czubata łyżeczka płatków kokosowych, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 mała garść borówek amerykańskich, opcjonalnie: woda różana, 1 małe dojrzałe mango, 1/2 banana, 1/2 limonki, opcjonalnie: miód manuka

Wsyp płatki, nasiona kopru włoskiego oraz płatki kokosowe na małą patelnię ustawioną na średnim ogniu i praż, regularnie wstrząsając patelnią, aż lekko się przyrumienią. Przesyp je do miseczki i nałóż na nie jogurt. Postaw patelnię z powrotem na ogniu. Połóż na niej borówki i wlej trochę wody oraz, jeśli chcesz, kilka kropli wody różanej - nada ona borówkom niesamowity aromat. Duś owoce kilka minut, aż popękają, tworząc rzadki sos. Łyżką przełóż sos na jogurt. Odkrój jedną część mango tuż przy pestce, ponacinaj miąższ w kratkę, tak aby nie przeciąć skórki, i wciśnij skórkę do środka, aby wypchnąć kostki miąższu i uzyskać "jeżyka" (resztę mango zachowaj na inną okazję).

Obierz banana i pokrój w plasterki. Skrop mango i banana sokiem z limonki, przełóż do miseczki z jogurtem i zajadaj. Jeśli chcesz, możesz podać danie z 1 łyżeczką miodu.

Kalorie - 329 kcal

Tłuszcze - 8,3 g

Tłuszcze nasycone - 3,4 g

Białka - 9,1 g

Węglowodany - 53,5 g

Cukier - 19,7 g

Błonnik - 8,5 g

Czas przygotowania - 10 minut

Jedz białko na śniadanie [6 SPOSOBÓW]

Superfood? Co to jest?

To superjedzenie, które ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne - jest bardzo bogate w składniki odżywcze i substancje pomagające zapobiegać chorobom. Superjedzeniem są takie dobrze nam znane rośliny, jak czosnek czy orzechy - źródło dobrych tłuszczów, witaminy E i przeciwutleniaczy. W ostatnich latach do superjedzenia zalicza się coraz więcej egzotycznych produktów, których większość można kupić w supermarketach: jagody goji - zawierają bardzo dużo antyutleniaczy, czyli związków zwalczających wolne rodniki, mają witaminę C, witaminy z grupy B i wiele mikroelementów (selen, żelazo, cynk, potas); nasiona chia - są w nich kwasy omega-3 i sporo białka; spirulina i chlorella - algi morskie bogate w białko, witaminy B, E, A oraz minerały (potas, magnez, cynk, wapń, selen, fosfor, żelazo), działają wzmacniająco i chronią wątrobę; jarmuż - zawiera sulforafan, przeciwutleniacz, który ma silne działanie antynowotworowe, a także karotenoidy oraz witaminę K.

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie [12 PRZEPISÓW]

Premiera książki - 21 października

"Superfood na co dzień. Co jeść, by dobrze się czuć"

'Superfood na co dzień. Co jeść, by dobrze się czuć'"Superfood na co dzień. Co jeść, by dobrze się czuć" Jamie Oliver

Jamie Oliver

Wydawnictwo Insignis

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.