Prawdopodobnie najlepszy przepis na karpia w galarecie. Dlaczego warto jeść go częściej niż tylko w święta?

Karp w galarecie kojarzy nam się z typowo wigilijną potrawą. Tymczasem jest to danie, które znacznie częściej powinno gościć na naszych talerzach. Dlaczego warto włączyć karpia w galarecie do menu i czy trudno jest go przyrządzić?

Dbasz o formę? Sprawdź, dlaczego warto jeść karpia?

Karp to ryba, którą najczęściej zajadamy się w święta Bożego Narodzenia, po czym znika z naszych talerzy na kolejne dwanaście miesięcy. Jednakże osoby, które dbają o zdrowe odżywianie oraz kondycję fizyczną, powinny bardziej zainteresować się tą smaczną, a zarazem pełną cennych składników, rybą. Oto jakie substancje odżywcze zawiera w sobie mięso karpia:

Duża zawartość białek i wartościowych dla organizmu minerałów to powód, dla którego po karpia powinny sięgnąć wszystkie osoby trenujące fizycznie. Spożywanie tej ryby pomoże nam zregenerować mięśnie, odbudować organizm po treningu i uzupełnić pierwiastki. Ponadto spożywając karpia dbamy jednocześnie o nasze serce, układ odpornościowy oraz usprawniamy pracę naszego mózgu.

Smakowita ryba w galarecie idealną przekąską dla aktywnych
Dobrze przyrządzony karp w galarecie wyróżnia się znakomitymi walorami smakowymi. Dbając o linię możemy spokojnie włączyć go do naszego stałego menu bez wyrzutów sumienia, że jemy coś, od czego przybędzie nam centymetrów w talii. Spoglądając w tabelę kalorii, karp w galarecie plasuje się na bardzo korzystnym miejscu. 100 g tej potrawy to zaledwie około 135 kalorii, a więc niewiele. Porcja karpia w galarecie w połączeniu z kromką pełnoziarnistego pieczywa oraz ulubionymi świeżymi warzywami to pyszna, dietetyczna przekąska, która nie dość, że da nam poczucie sytości, to jeszcze wpłynie korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Przepisy na karpia zawierają mnóstwo sposobów jego przygotowania - od karpia smażonego, poprzez zapiekanego, pieczonego, aż po zupę z karpia. Jednak właśnie karp w galarecie jest optymalnym rozwiązaniem, ponieważ - z jednej strony nie przynosi nam dodatkowych kalorii, jak np. karp smażony czy zapiekany, z drugiej wyróżnia się świetnym smakiem (dla odmiany zupa z karpia jest na tyle specyficzna, że nie każdemu smakuje), z trzeciej strony - jego przyrządzenie nie jest aż tak czasochłonne, jak np. przyrządzenie karpia nadziewanego lub innych wysublimowanych dań.

Karp w galarecie - przepis na pyszne i dietetyczne danie
Wertując przepisy na karpia w galarecie można natknąć się na wiele receptur, spośród których poszczególne należą do niezwykle wymyślnych i pracochłonnych (np. faszerowany karp w galarecie). Jednak opcja karpia w galarecie dla aktywnych jest dużo prostsza i niewymagająca spędzenia w kuchni połowy dnia. Oto, jak w prosty i szybki sposób przygotować karpia w galarecie:

Kupujemy filety z karpia, oczyszczamy je, po czym kroimy w dzwonka. Następnie kładziemy je delikatnie na wrzący wywar z włoszczyzny z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kilka minut i wyjmujemy ryby i włoszczyznę cedzakiem. Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy żelatynę (idealna galareta do ryby powstaje przy zastosowaniu żelatyny w proporcji około 1 łyżka na litr płynu). Dzwonka karpia układamy na półmisku, dodajemy pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, zielony groszek. Całość zalewamy ostrożnie ostudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki.

Ryba w galarecie niejedno ma imię
Jeśli cenimy walory smakowe ryby w galarecie, możemy wykorzystać również inne gatunki i przygotowywać je w podobny sposób. Jakie ryby nadadzą się do galarety? Generalnie prawie wszystkie w postaci świeżej, jednak szczególnie polecić można: pstrąga, szczupaka, dorsza, łososia, halibuta, sandacza oraz popularnego śledzia.

Więcej o:
Skomentuj:
Prawdopodobnie najlepszy przepis na karpia w galarecie. Dlaczego warto jeść go częściej niż tylko w święta?
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX