Łosoś pieczony, wędzony, grillowany jako element zdrowej diety

Łosoś pieczony, grillowany, gotowany, podawany na zimno, surowy i wędzony - niezależnie od sposobu przygotowania, ryba ta dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych, toteż powinna jak najczęściej gościć na naszym stole.

Łosoś i jego imponujący skład

Nie bez powodu łosoś coraz częściej znajduje miejsce w naszych jadłospisach. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, wielką zaletą tej ryby jest występujący w niej cały arsenał cennych składników odżywczych. Oto, co dokładnie skrywa w sobie łosoś:

- wartościowe, dobrze przyswajalne dla człowieka  białko w dużych ilościach

- zdrowe tłuszcze: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

- witaminę A, E, D

- witaminy z grupy B

- cenne minerały, głównie: magnez, potas , fosfor, selen, jod

Olej lniany - doskonałe źródło omega-3 [4 PRZEPISY]

Dania z łososia sprzymierzeńcem dobrej kondycji

Budowanie muskulatury oraz podnoszenie sprawności i wytrzymałości poprzez regularny trening nieodłącznie wiążą się z przestrzeganiem diety bogatej w białko, które nota bene jest materiałem budulcowym i energetycznym dla mięśni oraz substancją odpowiedzialną za prawidłowy przebieg ważnych procesów metabolicznych. Białko ma także znaczenie w procesie regeneracji organizmu po wzmożonym wysiłku. Toteż jadłospis, w którym często pojawia się bogaty w ten składnik łosoś, jest jak najbardziej zalecany dla wszystkich miłośników aktywności fizycznej.

Nie tylko białka, ale również inne substancje zawarte w łososiu doskonale wpływają na zdrowie i dobrą formę. Można zatem jeść go dużo i w każdej postaci. I na pewno nie warto przejmować się wysoką kalorycznością tej ryby - zawarte w niej tłuszcze nie odkładają się pod postacią tkanki tłuszczowej, zamiast tego chronią nasze serce, układ krążenia, a także sprzyjają budowaniu odporności.

Łosoś - przepisy na smaczne przekąski

Sałata z łososiem wędzonym - aby ją wykonać przygotowujemy ok. 100 g łososia wędzonego, sałatę lodową, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, sos winegret. Sałatę rwiemy, układamy na talerzu, oliwki i pomidorki kroimy na pół, łososia kroimy na paseczki, układamy te składniki na sałacie i polewamy sosem.

Grzanki z łososiem - bagietkę kroimy w ukośne kromki, skrapiamy oliwą, zapiekamy. Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę nakładamy odrobinę twarożku, następnie kawałki łososia wędzonego i plasterek ogórka. Ostatni akcent to odrobina koperku lub szczypiorku.

Pasta z łososia z tropikalną nutą - składniki to: awokado , wędzony łosoś, mała czerwona cebulka, sok z cytryny, świeża kolendra lub bazylia, pieprz, sól. Awokado drążymy, miażdżymy widelcem, dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę, kawałki łososia, zieleninę, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą.

Idealny obiad dla aktywnych - łosoś pieczony w folii podany z ryżem i warzywami

Łosoś pieczony w piekarniku w folii aluminiowej to potrawa, którą przygotujemy szybko i bez trudu, a która odwdzięczy się nam smakiem i zdrowiem. Filety z łososia skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy bazylią, kolendrą, dodajemy odrobinę pieprzu, soli, po czym każdy z kawałków ryby zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowany łosoś wędruje do rozgrzanego do 200 stopni pieca. Po około 25 minutach wyjmujemy rybę, po czym serwujemy ją w towarzystwie ryżu i grillowanych lub duszonych warzyw .

Pieczony łosoś może też przybierać inne warianty. Możemy na przykład zapiec łososiowe filety wraz z ulubionymi warzywami i sosem w naczyniu żaroodpornym, upiec rybę w całości w towarzystwie farszu ziołowego albo przyrządzić aromatycznego łososia w dzwonkach z grilla. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Ujemne kalorie: jedz i chudnij

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.