Gotuj na parze i chudnij!

Gotowanie na parze nie bez powodu jest propagowane przez wielu dietetyków i specjalistów żywienia. Ten sposób gotowania pozwala bowiem na przyrządzanie szybkich, zdrowych i smakowitych potraw , które wspomogą naszą walkę o piękną sylwetkę. Dlaczego warto przerzucić się na gotowanie na parze?

Olej

Czy w ogóle pamiętasz, kiedy ostatni raz udało Ci się przyrządzić danie bez używania oleju czy masła? Niestety smażenie to jedna z najszybszych i najpopularniejszych metod przygotowywania żywności. Gotując na parze nie musisz używać oleju, dlatego już na wstępie redukujesz ilość zawartych w produkcie kalorii.

Pieczenie, grillowanie i smażenie

Ile to razy przez przypadek spaliłaś stek albo smażyłaś tak długo, że mięso było wiórowate i suche? Takie problemy nie będą Cię dotyczyły, jeśli zaczniesz korzystać z gotowania na parze. Należy również pamiętać, że smażenie, a nawet grillowanie coraz częściej spotyka się z krytyką lekarzy i dietetyków, którzy ostrzegają przed związkami rakotwórczymi zawartymi w przypalonym jedzeniu.

Zapobieganie nowotworom

Czy wiesz, że warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy kapusta zawierają glukozynolany zapobiegające powstawaniu nowotworów. Niestety te drogocenne związki ulatniają się, gdy poddajesz je smażeniu czy pieczeniu. By cieszyć się zdrowiem i zapobiegać działaniu rakotwórczemu - szczególnie te warzywa gotuj za pomocą pary.

Witaminy i minerały

To jeden z najważniejszych argumentów, który powinien przekonać Cię do gotowania na parze. Tradycyjne przygotowywanie potraw powoduje nawet 70% straty witamin w produkcie. Dodatkowo, warzywa gotowane w wodzie zostają wypłukane, a wszystkie witaminy i minerały najzwyczajniej w świecie wylewamy do zlewu podczas odcedzania. Natomiast gotowanie na parze nie wymaga zanurzania w wodzie, dzięki czemu produkty zachowują swój naturalny aromat, jędrność, substancje odżywcze oraz kolor.

Sprawdź, jak poprawnie ułożyć swój jadłospis!

Wszystkie korzyści z gotowania na parze:

- mniejsze straty witamin i substancji odżywczych w porównaniu do innych metod gotowania, - potrawy nie nasiąkają tłuszczem i są wolne od szkodliwych substancji powstających w wyniku smażenia, - produkty zachowują piękny kolor, - do gotowania nie potrzebujesz soli, - posiłki są mniej kaloryczne i lekkostrawne, - nie da się niczego przypalić, - gotowanie zajmuje mniej czasu.

Zabieramy się do pracy!

Materiały partnerów

zobacz wybrane produkty

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.