Przekąski na imprezę: bakalie na dwa sposoby

Sylwestrowe szaleństwo przed nami, warto więc pomyśleć nie tylko o wieczorowych kreacjach, ale także o tym, czym zaskoczyć znajomych podczas całonocnej zabawy. W tym roku modne są delikatne przystawki oraz lekkie przekąski, które idealnie komponują się z szampańskim nastrojem.

Trufle z białej czekolady z migdałami

trufle bakallandtrufle bakalland

Składniki:

. 250 g białej czekolady

. 1/4 szklanki śmietanki kremówki

. 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)

. 1/4 szklanki cukru pudru

. 1/4szklanki migdałów Bakalland

. 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kosteczki i umieszczamy w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietaną kremówką i rumem. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Masę przelewamy do 2 małych miseczek i schładzamy w lodówce przez 4 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować. Łyżeczką nabieramy masę i lepimy z niej małe kuleczki. Obtaczamy czekoladki w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych oraz posiekanych migdałach. Całość układamy w małych papilotkach. Wstawiamy do lodówki do czasu ich podania.

Sałatka z awokado i suszoną żurawiną

 Sałatka z awokado i suszoną żurawiną Sałatka z awokado i suszoną żurawiną

Składniki:

. Mix ulubionych sałat

. 2 szt. awokado

. 200 g opakowania sera koziego

. 3 łyżki czarnych oliwek

. garść suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland

. 1 łyżka płatków migdałowych Bakalland

. 1 łyżka oliwy z oliwek

. 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Sałatę wykładamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy czarne oliwki, suszoną żurawinę oraz pokrojony kozi ser. Przygotowujemy dressing z łyżki oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz syropu z agawy i polewamy nim sałatkę. Na koniec prażymy na suchej patelni płatki migdałowe i posypujemy sałatkę.

Więcej o: