Jak jeść jarmuż? [6 PRZEPISÓW NA SAŁATKI I INNE]

Jarmuż przeżywa swoją świetność! Ta odmiana kapusty jest bogata w antyoksydacyjne witaminy, mikroelementy i chlorofil, który działa antynowotworowo. Jak jeść jarmuż? Mamy 6 pomysłów.

myfitness.pl

Przepisy light: sałatki, desery, zupy. Zobacz!

Jarmuż - nowe oblicze kapusty

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy : K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są chipsy z jarmużu), gotować (jak każdą inną kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli .

Jarmuż przepisy

Zobacz wideo

Chipsy z jarmużu

chipsy z jarmużuchipsy z jarmużu shutterstock shutterstock

Jarmuż umyj, osusz, liście potnij na spore kawałki, a łodygę wyrzuć. Liście ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek, posyp ulubionymi przyprawami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Liście szybko stają się chrupiące.

Sałatka na ciepło

sałatka z jarmużusałatka z jarmużu kateinthekitchen.com kateinthekitchen.com

Składniki:

Jarmuż, cebula, czosnek, marchewka, papryka, ulubione przyprawy (np. curry, mielona papryka słodka, garam masala), pół puszki ciecierzycy, ew. mleko kokosowe, jogurt grecki

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw przyprawą curry, mieloną papryką, możesz dodać łyżeczkę indyjskich przypraw garam masala. Smaż przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zaczną się przypalać, podlej wodą. Następnie wrzuć grubo posiekany jarmuż i wymieszaj. Kiedy jarmuż zmięknie, dorzuć pół puszki ciecierzycy. wymieszaj i gotowe! Do takiej sałatki możesz dodać także mleko kokosowe albo podawać ją z łyżką jogurtu greckiego.

Zobacz wideo

Szpinakowo-jarmużowe wrapy

wrap ze szpinakiem z jarmużemwrap ze szpinakiem z jarmużem www.taste.com.au www.taste.com.au

Składniki:

Tortille (najlepiej pełnoziarniste), 3 garście jarmużu, opakowanie szpinaku baby, czosnek, ser: feta, ser pleśniowy albo parmezan, 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Wrzuć umyty i grubo posiekany szpinak oraz jarmuż. Smaż aż warzywa będą miękkie. Dodaj swój ulubiony ser: pokruszoną fetę, ser pleśniowy albo parmezan. Dodaj 2 łyżki jogurtu, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Nakładaj dużą łyżkę nadzienia na tortille, rozsmaruj i zwiń. Takie wrapy możesz podgrzać w piekarniku albo na patelni.

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

windattack.com

Składniki:

Pełnoziarnisty makaron, jarmuż, czosnek, 3 suszone pomidory, papryczka chilli, parmezan

Przygotowanie:

Jarmuż podsmaż na oliwie. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone w paski suszone pomidory, papryczkę chilli. Wszystko podgrzewaj przez chwilę, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp płatkami parmezanu. Do takiego makaronu możesz dodać też zieloną lub czerwoną soczewicę.

Pesto z jarmużu

Fot.

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć: jarmuż, ząbek czosnku, natkę z pietruszki, pestki słonecznika, starty na tarce parmezan. Dolej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz za pomocy blendera. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolej łyżkę wody i ponownie zblenduj. Takie pesto świetnie smakuje z makaronem albo jako pasta do kanapek.

Zielony koktajl

Zielony koktajlZielony koktajl fot. readeat fot. readeat

Przygotowanie:

Nie ma nic prostszego(i zdrowszego) niż zielony koktajl ! Wystarczy wybrać zdrową podstawę, np. 2 garście jarmużu i dodać do niej swoje ulubione składniki tradycyjnych koktajli, np. banan czy ananas. Do koktajlu warto dodać też sok z cytryny i kawałek imbiru. One przyspieszą metabolizm. Zielony koktajl możesz wypić na śniadanie. Wtedy dodaj do niego garść płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich.

Zobacz wideo
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA