Dieta garstkowa dr Anny Lewitt - propozycje śniadań

Nie masz pomysłu na śniadanie? Zobacz, co proponuje dr Anna Lewitt. Jajecznica z ryżem, placki owsiane z owocami czy batoniki ryżowe z jabłkiem to zdrowe i niskokaloryczne dania.
Jajecznica z ryżem, kurkumą i koprem na rukoli lub sałacie

dieta garstkowa dr lewitt

Składniki:

4 łyżki ryżu (40 g)

szczypta kurkumy

1/2 łyżeczki oliwy (3 g)

1 jajko (60 g)

2 białe jajka (70 g)

sól i świeżo zmielony pieprz

garść rukoli (25 g)

łyżeczka kopru (4 g)

Ryż ugotuj dodając szczyptę kurkumy. Patelnię posmaruj odrobiną oliwy. Ugotowany ryż podsmaż na patelni przez ok. 2 min. Jajko i białka roztrzep, przypraw solą i pieprzem. zalej ryż jajkami energicznie mieszając. Smaż, aż jajka się zetną. Rukolę opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Zawartość patelni przełóż na talerz z rukolą i posyp koperkiem.

Placki owsiane z owocami

dieta garstkowa dr lewitt

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych (30 g)

1/2 łyżeczki nasion słonecznika (5 g)

1 łyżka suszonej żurawiny (10 g)

pół jabłka (90 g)

jajko (60 g)

2 białka (70 g)

ew. 1.2 izolatu białka serwatki, jako zamiennika dla niego można użyć 1-2 łyżki otrąb pszennych i dosłodzić odrobiną cukru brzozowego

Co daje izolat białka serwatki? Podwyższa zawartość białka (22,3 g w 30 g) i wapnia (135 mg w 30 g). Poza tym sprawia, że konsystencja ciasta jest bardziej zwarta. Zlepia je niczym mąka.

Płatki, żurawinę i nasiona słonecznika zalej wrzątkiem (woda powinna sięgać do wysokości mieszanki), pozostaw do napęcznienia i ostygnięcia. Jabłko zetrzyj na trace o grubych oczkach. Do mieszanki płatków, słonecznika i żurawiny, dodaj starte jabłko, jajka, białka i izolat. Dokładnie wszystko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłóż na blachę, formując kształt placków (wielkości mniej więcej zaciśniętej dłoni). Piecz placki do zrumienienia w temperaturze 175 stopni.

Śniadanie ryżowe z jabłkiem

dieta garstkowa dr lewitt

Składniki:

6 łyżek ryżu jaśminowego (90 g) przed ugotowaniem

2 jajka (120 g)

pół dużego jabłka obranego, pozbawionego gniazda nasiennego

1 mairka izolatu białka serwatki (jeśli go nie masz, użyj piany z 6 białek dosłodzonej cukrem naturalnym, np. brzozowym)

stewia, cukier brzozowy lub miód

cynamon

Ryż ugotuj, jabłko zetrzyj na tarce. Ryż połącz z jabłkiem, izolatem, stewią i cynamonem i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę ryżową włóż do foremek i piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Więcej o: