5 szybkich przepisów na potrawy z arbuza

Arbuz jest niskokaloryczny, zawiera błonnik, likopen (antyoksydant opóźniający proces starzenia), sporo witamin. Dlatego w upalny dzień przygotuj potrawy z arbuzem. Zobacz, jakie przepisy masz do wyboru.

Arbuzowa salsa

Salsa z grillowanego arbuzaSalsa z grillowanego arbuza Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Wymieszaj pokrojone w kostkę: arbuza, zielnego ogórka, czerwoną cebulę, jedną małą papryczkę jalapeno. Polej całość sokiem z limonki i sosem sojowym. Posyp posianymi listkami mięty. Jeśli lubisz pikantne potrawy - dodaj jeszcze starty na tarce kawałek imbiru.

Salsa arbuzowa to dobry dodatek do mięs z grilla (zamiast tłustych, gotowych sosów albo tradycyjnego ketchupu i musztardy), meksykańskich chipsów z tortilli albo pełnoziarnistego chrupkiego pieczywa.

Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z melona, arbuza i solonej ricottySałatka z melona, arbuza i solonej ricotty Fot. Roman Andrasik

Fot. Roman Andrasik

Pokrój na duże kawałki arbuza (usuń wcześniej pestki) i wymieszaj go z serem feta i melonem albo z czerwoną cebulą, awokado i miętą. Sałatkę dopraw sosem balsamicznym, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu.

Zielona sałata z arbuzem

shutterstock

Wymieszaj ulubione rodzaje sałat z arbuzem i fetą. Polej sałatę dressingiem - przyrządź taki, jaki lubisz. Może to być oliwa z oliwek, czosnek, musztarda dijon i odrobina miodu i soku z cytryny. Arbuz świetnie smakuje także z krewetkami.  10 dużych krewetek wrzuć do gotującej się wody z listkiem laurowym, pieprzem, solą, łyżką soku z cytryny i ząbkiem czosnku. Gotuj krewetki przez około 10 minut, wyjmij i wystudź. Połóż na sałatkę krewetki, posyp całość porwaną bazylię.

Składniki sałatki możesz także przygotować jako przekąskę - z arbuza wykrój równej wielkości kostki, nałóż na nie fetę, awokado i cebulę. Całość polej sosem balsamicznym. Możesz także zrobić szaszłyki z arbuza i fety.

Arbuzowy koktajl

Arbuzowy koktajlArbuzowy koktajl Fot. BBS

Fot. BBS

Do blendera wrzuć kawałki arbuza, zmiksuj go z miętą, kostkami lodu i gotowe! Możesz także zmiksować arbuza z malinami i truskawkami - to prawdziwa bomba witaminowa! Żeby urozmaicić smak wody, możesz dodać do niej zblendowanego arbuza, sok z cytryny i miętę.

Arbuzowy chłodnik

Chłodnik z arbuzaChłodnik z arbuza Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

Zmiksuj arbuza z miętą, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu (kilka kawałków arbuza zostaw do dekoracji). Przelej chłodnik do miseczek, udekoruj kawałkami arbuza i listkami mięty. Jeśli wolisz bardziej tradycyjny smak, chłodnik posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA