Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

Na diecie nie musisz odmawiać sobie słodkości. Zamiast batoników, gotowych ciastek czy pączków z toną cukru i tłuszczami trans zjedz coś równie pysznego, ale dużo zdrowszego i o wiele mniej kalorycznego. Dziś prezentujemy przepis Wiolety Urban, dietetyczki z portalu okiemdietetyka.pl na muffinki owsiano-jabłkowe.

Zdrowe muffiny na deser

Ciastko nigdy nie będzie zdrowsze od sałatki, ale skoro nie masz problemów z wagą, uprawiasz regularnie sport i masz ochotę na małe co nieco to zjedz coś co ma niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ciastko. Błonnik zawarty w otrębach, płatkach i razowej mące zapewni stopniowe uwalnianie węglowodanów. Jabłko zamiast dużej ilości cukru i dobry olej zamiast margaryny czy masła to kolejne argumenty, że ten grzech jest małym grzechem.

Składniki na około 20 małych babeczek:

1 szklanka pszennej mąki, najlepiej pełnoziarnistej (130g)

1/2 szklanki otrąb owsianych (50g)

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (60g)

1/3 szklanki brązowego cukru (70g)

łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamon, kardamon, mielone goździki i wanilia - można użyć tylko cynamonu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 średnie jajka (120g)

1 szklanka mleka 1,5% tł. (220g)

1/3 szklanki oleju z pestek winogron lub rzepakowego (70g)

2 łyżki rodzynek lub innych suszonych owoców (30g)

2 jabłka

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać olej, mleko oraz jaja. Dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić zaparzone wrzątkiem rodzynki oraz utarte jabłko.

Wartość odżywcza jednej babeczki:

kaloryczność: 110 kcal

białko: 2,6g

tłuszcz: 4,8g

węglowodany: 15,8g

błonnik: 2g

wit. E: 1,2mg

wapń: 24mg

potas: 110mg

magnez: 20mg

cynk: 0,5mg

Przepis pochodzi ze strony www.okiemdietetyka.pl

zobacz inne płatki śniadaniowe i musli w

Więcej o:
Copyright © Agora SA