Zdrowe muffiny na deser
Ciastko nigdy nie będzie zdrowsze od sałatki, ale skoro nie masz problemów z wagą, uprawiasz regularnie sport i masz ochotę na małe co nieco to zjedz coś co ma niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ciastko. Błonnik zawarty w otrębach, płatkach i razowej mące zapewni stopniowe uwalnianie węglowodanów. Jabłko zamiast dużej ilości cukru i dobry olej zamiast margaryny czy masła to kolejne argumenty, że ten grzech jest małym grzechem.
Składniki na około 20 małych babeczek:
1 szklanka pszennej mąki, najlepiej pełnoziarnistej (130g)
1/2 szklanki otrąb owsianych (50g)
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (60g)
1/3 szklanki brązowego cukru (70g)
łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamon, kardamon, mielone goździki i wanilia - można użyć tylko cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 średnie jajka (120g)
1 szklanka mleka 1,5% tł. (220g)
1/3 szklanki oleju z pestek winogron lub rzepakowego (70g)
2 łyżki rodzynek lub innych suszonych owoców (30g)
2 jabłka
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać olej, mleko oraz jaja. Dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić zaparzone wrzątkiem rodzynki oraz utarte jabłko.
Wartość odżywcza jednej babeczki:
kaloryczność: 110 kcal
białko: 2,6g
tłuszcz: 4,8g
węglowodany: 15,8g
błonnik: 2g
wit. E: 1,2mg
wapń: 24mg
potas: 110mg
magnez: 20mg
cynk: 0,5mg
Przepis pochodzi ze strony www.okiemdietetyka.pl
zobacz inne płatki śniadaniowe i musli w