Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

Jesteś na diecie i ograniczyłaś hamburgery, pizzę czy smażonego kurczaka w panierce? Na pewno czasem dajesz się skusić na ucztę z ulubionych dań. Dzięki naszym przepisom na odchudzone wersje potraw z fast foodów nie będziesz musiała robić sobie tych odstępstw. Będziesz jadła smacznie, ale niskokalorycznie i zdrowo!

Fast foody - jakie wybierać? Ile mają kalorii? Jak jeść ich mniej?

Dietetyczny kurczak w panierce

Kurczak w panierce.fot. Shutterstock

Uwielbiasz smażonego kurczaka w chrupiącej panierce? Nie musisz z tego rezygnować! Namocz kawałki kurczaka w maślance, dzięki temu będą miękkie. Odsącz i posmaruj przyprawami. Możesz użyć gotowej mieszanki do kurczaka (jeśli nie zawiera glutaminianu sodu) lub słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, curry, imbiru, czosnku i odrobiny soli. Następnie zamocz kurczaka w białku jajka i obtocz w zmielonych otrębach, ziarnach sezamu i płatkach migdałowych. Smaż kurczaka na łyżce oleju rzepakowego na patelni teflonowej, lub włóż go do naczynia żaroodpornego i włóż na 15 minut do gorącego piekarnika.

Dietetyczne mocno czekoladowe brownie

13.12.2011 WYSOKIE OBCASY , SESJA KULIANRNA , STYLIZACJA MARTA GESSLER , FOT. MARCIN KLABANFot.M.Klaban

To twój numer jeden na liście ulubionych słodyczy? Są naprawdę pyszne, ale też kaloryczne, a przygotowane w restauracjach typu fast food także niezdrowe. Dlatego naucz się przygotowywać własną, dietetyczną wersję brownie. Wymieszaj szklankę pełnoziarnistej mąki, 2 jajka, 2 szklanki drobno startej dynii, marchwii lub cukinii, pół szklanki kakao, 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej, dopraw cynamonem, kardamonem lub jeśli chcesz otrzymać pikantną wersję - szczyptą cayenne lub łyżeczką imbiru. Posłódź ulubionym naturalnym słodzikiem (stewia, syrop z agawy, ksylitol). Dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste, wlej trochę mleka lub naparu kawy. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 C przez około 30 minut (sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe). Smacznego!

Dietetyczne calzone

 

Calzoneshutterstock

Na widok gorącego calzone z ciągnącym się serem cieknie ci ślinka? Żeby nie pozbawiać się całkowicie tej przyjemności zrób calzone w wersji "light". Zamiast zwykłej mąki, dodaj do ciasta mąkę pełnoziarnistą. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej jakości ser żółty, np. cheddar.

Pieczone ziemniaki

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!  PRAWO DO PUBLIKACJI WYGASA 1.2006    KULINARNY HOROSKOP  DANIE DLA RAKA - ZIEMNIAKI Z GZIKIEM  STYLIZACJA I WYKONANIE DOROTA BIALY  FOT. BOGDAN BIALY  PUBLIKACJA KUCHNIA NR 1 (120) - 1.2005 PUBLIKACJA LUBIE GOTOWAC NR 6 - 6.2005  PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY NUMER SPECJALNY - ELEMENTARZ GOTOWANIA - 2/2005 - 10.2005 SLOWA KLUCZOWE: ZYWNOSC ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA KUCHNIA NR 1 (120) , PUBLIKACJA LUBIE GOTOWAC NR 6 - CZASOPISMA PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY NUMER SPECJALNY - ELEMENTARZ GOTOWANIA - 2/2005 - CZASOPISMAFot. BBS

Myślisz, że ziemniaki tuczą? Tylko, jeśli je usmażysz lub polejesz tłustym sosem. Upieczony bez tłuszczu ziemniak (albo z odrobiną oliwy z oliwek) ma około 60 kcal, ugotowany - około 80 kcal. Poza tym ziemniaki mają sporo witaminy C (12 mg w średnim ziemniaku), błonnik i potas, który reguluje ciśnienie krwi. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, poczekaj aż ostygnął i przekrój wzdłuż. Delikatnie wyjmij miąższ, przełóż go do miseczki i wymieszaj z brokułami lub świeżym szpinakiem i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Możesz także nafaszerować go serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i udekorować ulubionymi ziołami. Wstaw na 5 minut do piekarnika i włącz opcję grill.

Dietetyczna pizza

24.09.2012 WARSZAWA , UL. FRANCUSKA 33 , RESTAURACJA Fot. Stefan Romanik / Agencja Gazeta

Pizza to chyba ulubione danie łasuchów. Pewnie dlatego powstało tyle dietetycznych wersji tego dania. Zamiast grubego spodu z mąki pszennej, użyj ciasta pełnoziarnistego (jak do calzone), tortilli lub ciasta z płatków owsianych, otrębów, jajka, kefiru i proszku do pieczenia. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym własnej roboty (będziesz miała pewność, że nie ma tony soli i cukru). Wystarczy wymieszać pomidory pellati z oregano, czosnkiem, pieprzem i szczyptą soli. Na wierzch połóż warzywa grillowane i ricottę. Jeśli lubisz pizzę z mięsem - sprawdzi się mielona chuda wołowina lub grillowany indyk, oliwki i np. bakłażan.

Odwrócona lasagne

Makaron z pomidoramishutterstock

Mięsna lasagne to bardzo ciężkie i kaloryczne danie. Sos beszamelowy, ser, pszenne płaty makaronu szybko idą w boczki! Dlatego zrób odwróconą lasagne. Może nie wygląda jak twoje ulubione danie, ale smakuje bardzo podobnie. Z chudej wołowiny (wybierz wersję "light") zrób szybki sos, dodając do niej pomidory z puszki, czosnek, sól, pieprz i oregano. Sos nałóż na pełnoziarnisty makaron i udekoruj porwaną mozzarellą.

Dietetyczna szarlotka

!!!!! ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!    PRAWO DO PUBLIKACJI WYGASA 3 2008  CIASTA - SZARLOTKA Z MAKI RAZOWEJ ; SZARLOTKA FITNESS  FOT. BBS   PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY  NR 3 (199) - 3 2007 PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY  NR 11 (255) - 11 2011 + DODATEK - GOTUJ SZYBKO I SMACZNIE PUBLIKACJA LUBIE GOTOWAC NR 9 - 9 2012FOT. BBS

Szarlotka sama w sobie nie jest kaloryczna, zwłaszcza jeśli ma cienkie ciasto i sporo jabłek. Unikaj kupowania gotowych szarlotek, a także zamawiania ich na deser w popularnych restauracja fast food. Dostaniesz porcję ciasta oblaną bitą śmietaną, karmelem i lodami, a taki deser potrafi mieć tyle samo kalorii, ile zjedzony chwilę wcześniej obiad. Szarlotkę łatwo i szybko zrobisz sama. Spód zrób z mielonych otrębów pszennych wymieszanych z łyżką oleju kokosowego lub masła, sodą i syropem z agawy lub miodem. Wyłóż na niego kilogram pokrojonych na kawałki jabłek, usmażonych z cynamonem. Wierzch możesz posypać resztką otrębów. Piecz około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

Hamburger

02.02.2011 WARSZAWA  SESJA JEDZENIE DO PRZEPISU HULAJNOGA NA ZDJECIU WLOSKI DESER SEMIFREDDO Z BEZAMI I OWOCAMI STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA PALCE LIZAC FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA  Fot. Tata Studio

Kiedy poznasz ten przepis, już zawsze będziesz unikała ogromnych, tłustych hamburgerów i cheeseburgerów. Jedyna rzecz, z której musisz zrezygnować, to pszenna bułka. Zastąp ją bułką razową z ziarnami. Obiecujemy, że dodatki będą tak pyszne, że nawet nie poczujesz różnicy. Weź chudą mieloną wieprzowinę, wymieszaj ją z drobno posiekaną cebulką i korniszonem. Dopraw szczyptą soli i sporą ilością pieprzu. Uformuj cienki, okrągły kotlet. Połóż go na grillującą patelnię lub włóż go do piekarnika z opcją grill. Piecz, aż będzie ładnie złocisty. Włóż go w bułkę, dodaj cebulę, pomidor i liść sałaty. Hamburger zjedz z musztardą, keczupem (wybierz taki, który nie ma dodatku cukru lub zrób keczup sama) lub sosem czosnkowym (ząbek czosnku utrzyj z jogurtem naturalnym, dodaj suszoną bazylię). Jeśli szukasz bardziej nietypowego przepisu, mięso połóż na pastę z ciecierzycy i listek rukoli.

Więcej o: