Baton proteinowy - na co zwracać uwagę przy wyborze? Plus przepis na proteinowe brownie

Czy baton proteinowy jest pożywną i zdrową przekąską? Prawdą jest, że dobry baton proteinowy jest lepszy niż zwykły czekoladowy baton, ale jeśli wziąć pod lupę skład, to okazuje się, że jemy sporą ilość kiepskiej jakości białka, tłuszcze i trudne do wymówienia dodatki. Nie musisz jednak z takiej przekąski rezygnować. Po prostu zrób batony samodzielnie.

Batony proteinowe - (Nie)zdrowa moda

Batoniki białkowe są jednym z najlepiej sprzedających się produktów w sklepach z suplementami. Rynek rozrasta się w ekstremalnym tempie. 'Proteinowy' asortyment wzbogacany jest o kolejne ciastka, puddingi, batony do mikrofali i lody (tych ostatnich jeszcze nie w ma Polsce). Nawet w popularnych drogeriach dostępne są różne rodzaje dietetycznych batonów i inne zamienniki posiłków.

Wzrosło zainteresowanie tego typu żywnością, bo jest szybka, odpowiada wymogom współczesnej kultury i świetnie wpisuje się w modę na przekąski. Takie batoniki kuszą wyglądem i smakiem. Na nasze nieszczęście większość popularnych batoników białkowych jest nieznacznie lepsza niż zwyczajne słodycze.

Zwodniczy skład batonów proteinowych

Skład batonów proteinowych zmienia się wraz z żywieniowymi modami. Po epoce antytłuszczowej nastała era produktów niskowęglowodanowych, wysokobiałkowych. By zmniejszyć odpowiedź glikemiczną (wzrost poziomu cukru we krwi) oraz kaloryczność, cukier zastąpiono cukrami alkoholowymi.

Podczas porównania zwyczajnych batoników z ich białkowymi odpowiednikami odkryto, że choć popularny produkt bardziej oddziaływał na poziom glukozy we krwi, to również jego białkowy kolega miał silny wpływ na uwalnianie insuliny i trójglicerydów. Wysoki wyrzut insuliny i trójglicerydów (potencjalnie wysoki indeks insulinowy) oznacza najlepsze środowisko do uwalniania hormonu LPL (lipazy lipoproteinowej), znajdującej się w różnych tkankach obwodowych, a aktywowanej w tkance tłuszczowej przez insulinę. Co to oznacza w praktyce? Dla większości osób nawykowe jedzenie kupnych batoników białkowych utrudni utratę tkanki tłuszczowej lub nawet przyczyni się do jej dalszego gromadzenia.

Przepis na proteinowe brownie

W batonach proteinowych nie jest potrzebna długa lista składników o trudnych do wymówienia nazwach. Wystarczy białko, węglowodany (z otrębów, owoców, a nawet warzyw i niektórych cukrów), a także zdrowe tłuszcze z orzechów i nasion.

Dlatego proponujemy batoniki brownie, wysokobiałkowe, ze złożonymi węglowodanami, błonnikiem i zdrowymi tłuszczami. Otręby owsiane i żytnie, jabłko, dynia czy marchew. Możesz czerpać korzyści ze zmielonych nasion lnu, nieodtłuszczonego kakao, cynamonu i stewii. Składniki nie tylko stanowią o smaku, ale poprzez zwiększenie wrażliwości insulinowej (czyli lepszą tolerancję węglowodanów) i statusu antyoksydacyjnego wspomagają zdrowie i kompozycję ciała.

Bardzo czekoladowe brownie mocy

Składniki:

2 kubki (ok. 100 g) startej dyni (ew. marchwi)

1 starte jabłko (ok. 150 g)

1/2 kubka (ok. 60 g) świeżo zmielonego siemienia lnianego

1 kubek (ok. 100 g) otrębów żytnich

1/2 kubka (ok. 50 g) otrębów owsianych

8 miarek (ok. 160 g) odżywki białkowej naturalnej, waniliowej, ew. czekoladowej

4 łyżki cynamonu

4 łyżki prawdziwego kakao (polecamy bardzo mocne, nieodtłuszczone kakao)

2 całe jajka

250 ml naparu kawy lub mleka

stewia do smaku

wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Dynię wyszoruj, wykrój kawałek bez pestek. Zetrzyj (użyliśmy blendera z tarczą z drobnymi oczkami) wraz ze skórką. Zetrzyj również jabłko.

Opcja 1: Siemię lniane zmiel np. w młynku do kawy. W dużej misce wymieszaj dokładnie suche składniki wraz ze startą dynią i jabłkiem. Oddzielnie roztrzep jajka z wodą aż wytworzy się piana. Wlej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy odpowiada ci smak. W razie potrzeby dodaj stewię.

Opcja 2(szybsza): Siemię lniane i resztę składników umieść w blenderze. Zmiksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy, ewentualnie dosłodź stewią. Wymieszaj ze startą dynią i jabłkiem.

Blaszkę lub naczynie żaroodporne (okrągłe o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę. Możesz posypać np. wiórkami kokosowymi. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach z opcją pieczenia 'góra-dół'.

Ostudź i podziel na 10 porcji. Pojedyncze batoniki możesz szczelnie zawinąć np. w folię aluminiową i zamrozić.

Wartość odżywcza 1 porcji: 165 kcal; białko 18,3 g (leucyna 2,1 g; izoleucyna 1,2 g; lizyna 1,9 g; walina 1,2 g); tłuszcze 4,2 g (N 0,8 g; JN 1,2 g; WN 2,2 g); węglowodany 15,1 g (błonnik 7,3 g).

Sprawdź inne przepisy na batony proteinowe .

Pamiętaj o tym, że batoniki są dobrym rozwiązaniem, gdy brak czasu, jesteś w ciągłym ruchu albo np. w podróży. Mając gotowe przekąski nie musisz zastanawiać się, gdzie i jak dobrze zjeść 'prawdziwy' posiłek. Takie batoniki to także pomoc w przypadku wzmożonego zapotrzebowania kalorycznego.

Nie zastępuj batonikiem większości 'prawdziwych' posiłków. Nawet jeśli kupisz najlepszy batonik proteinowy albo poświęcisz 20 minut na zrobienie własnych, nadal potrzebujesz warzyw, owoców, dobrych tłuszczów i białka z całej gamy nieprzetworzonych produktów.

Więcej o skutecznych nawykach żywieniowych i treningowych na stronie: www.sztukazywienia.com

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.