Makaron - dziś możesz sobie zaszaleć!

Dziś Światowy Dzień Makronu. Mamy kilka propozycji dla tych, którzy zamierzają dziś świętować!

Niestety makaron wciąż kojarzony jest z tuczącym i niezdrowym jedzeniem. Ale to nie jest do końca tak. Jest bardzo wiele jego odmian, od najbardziej znanego pszennego, przez razowy, orkiszowy, jajeczny po ryżowy - dlatego nigdy się nie nudzi. Poza tym, jeśli chodzi o to, czy makaron nas utuczy, sporo zależy od dodatków, jakie do niego dodamy.

Przepisy, nawet dla tych, którzy zaczynają przygodę z gotowaniem, są proste. Dobrze skomponowane danie z makaronu to łatwo przyswajalne węglowodany, jeżeli zadbamy o to by sos był przygotowany z naturalnych produktów, nie będziemy używać "gotowców", to warto raz na jakiś czas pozwolić sobie na Pasta Party - szczególnie, jeśli jest się osobą aktywną!

Jeden bardzo ważny warunek - nigdy, przenigdy nie można makaronu rozgotowywać! Al dente - makaron ma być pyszny i sprężysty, a nie bezsmakowy i miękki.

Makaron z serkiem i krewetkami

W Runner's World Complete Guide To Nutrition znalazłam ciekawy przepis na makaron z serkiem Philadelhia i krewetkami.

Jedna porcja zawiera 418kcal w tym: tłuszcz 34g, węglowodany 33g i białko 22g.

To prosty i szybki przepis. Bardzo ważne jest to, by użyć świeżego makaronu, inaczej danie nie będzie takie smaczne.

Składniki:

. 100g świeżego makaronu - tagliatelle,

. łyżeczka oliwy,

. 200g krewetek (mrożone, starannie opłukane z glazury),

. 2 ząbki czosnku starannie posiekane,

. 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek,

. opakowanie Philadelphia Light,

. posiekana natka pietruszki (najlepiej taka z doniczki, ważne by listki były drobne),

. pieprz.

Przygotowanie:

Wstawić wodę do gotowania makaronu (osolić oczywiście). Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać krewetki, sól i pieprz. Po kilku minutach dodać serek Philaldephia i oliwki. Dolać odrobiny wody z gotowania makaronu by sos nie był zbyt gęsty. Odcedzić makaron, w dużym garnku wymieszać makaron z sosem. Nałożyć na talerze, posypać pietruszką i jak ktoś lubi startym parmezanem.

A tutaj znajdziesz więcej moich przepisów na dania z makaronem: oneginetatopa.blogspot.com

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.