Dietetyk radzi: Co jeść jesienią?

Lato rozpieszczało nas jeśli chodzi o bogactwo wyboru: świeże owoce i warzywa kusiły nas nie tylko wyglądem czy zapachem, ale przede wszystkim intensywnym smakiem. Pamiętajmy jednak, że to ostanie chwile, by cieszyć się maliną czy borówką amerykańską. Nie ma tego złego. Jesień też daje nam dużo smacznych i zdrowych możliwości!

Dołącz do nas na Facebooku

Co jeść jesienią, by wrócić do formy, po letnim obżarstwie na urlopie (nie uwierzymy, że nie były grane lody, zimne piwko i inne przysmaki)? O tym, co jeść, by korzystać z dobrodziejstw natury, jakie mamy jesienią, a jednocześnie dbać o sylwetkę, rozmawiamy z Anetą Łańcuchowską, Specjalistką do Spraw Żywienia z Poradni Dietetycznej halsa .

Na czym głównie powinna opierać się nasza dieta jesienią, gdy chcemy dostarczyć organizmowi witamin i minerałów, by uniknąć przeziębień, ale też zależy nam na szczupłej sylwetce?

- Nasz sposób odżywiania się jesienią nie powinien specjalnie różnić się od całorocznego. W diecie nie może zabraknąć pełnoziarnistych przetworów zbożowych, nasion, roślin strączkowych, owoców i warzyw, chudego nabiału, a także ryb. Składniki pokarmowe szczególnie istotne dla właściwej pracy układu immunologicznego, a więc chroniące nas przed przeziębieniami, to witamina D oraz cynk. Witaminę D znajdziemy przede wszystkim w rybach, natomiast cynk występuje w orzechach, nasionach, pełnych ziarnach zbóż i owocach morza.

Czy sięgnąć po jakieś suplementy diety jesienią?

- Dobrze skomponowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach, dlatego jeżeli w naszym jadłospisie niczego nie brakuje, nie ma potrzeby zażywania preparatów witaminowo-mineralnych ani pozostałych suplementów diety. Wyjątkiem są wegetarianie oraz pozostałe osoby nie jadające ryb.

Takie osoby powinny w okresie jesienno-zimowym rozważyć suplementację witaminy D. Jesienią rzadziej wystawiamy skórę na działanie promieni słonecznych, które są niezbędne aby organizm mógł tę witaminę wytwarzać samodzielnie, dlatego musimy dostarczać ją z dietą, a ryby są głównym jej źródłem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.