Pomysły na zdrowe przekąski na letnią imprezę

Zastanów się przez chwilę, co ostatnio jadłeś u znajomych na domówce? Chipsy, słone orzeszki, ciasteczka, żelki, paluszki? Właśnie. Zainspiruj przyjaciół i wprowadź modę na zdrowe przekąski. Jakie będą najlepsze?

Lato to czas, kiedy często spotykamy się z znajomymi, a zamiast siedzenia przed telewizorem wybieramy spotkania na łonie natury. Chodzimy nad wodę, spotykamy się w parkach. Robimy lubić pikniki, rozpalać wspólnie grilla.

To, co zazwyczaj jemy podczas takich spotkań, jest bardzo kaloryczne i zawiera mnóstwo cukru oraz tłuszczu. Nic dziwnego, zamiast przygotować coś samodzielnie, wolimy kupić gotowe produkty. Podczas zakupów wrzucamy do koszyka kolejne paczki chipsów, słonych paluszków czy orzeszków. Podanie gotowych przekąsek to olbrzymia oszczędność czasu. Czy możemy to zmienić? Oczywiście! I wcale nie musimy poświęcać nie wiadomo ile czasu na gotowanie. Wystarczy trochę kreatywności.

Co zatem serwować znajomym i bliskim, aby nie stracić całego dnia na stanie w kuchni? Oto najlepsze szybkie przepisy na zdrowe przekąski, które sprawdzą się na letniej imprezie.

Orzechy

Nie musisz robić z nim zupełnie nic. Pod żadnym pozorem nie praż ich na patelni i nie dodawaj do nich dodatków. Kupuj tylko te czyste, bez soli. W supermarketach często są dostępne na wagę. Takie orzechy kosztują znacznie mniej niż te pakowane przez producentów w hermetycznie zamknięte paczki.

Orzechy są zdrowe i smaczne! Idealnie zastąpią chipsy czy paluszki na każdym imprezowym stole.  Są bogatym źródłem magnezu, wapnia i błonnika. Są wprawdzie bardzo kaloryczne, ale też bardzo sycące, więc nie zjemy ich przesadnie dużo. Poza tym dobroczynny wpływ na nasz organizm pozwoli nam przymknąć oko na kilka kalorii więcej.

Świeże owoce

Latem mamy szeroki wybór świeżych owoców. Aż grzech nie skorzystać z tej opcji. Owoce sprawdzą się jako słodki zamiennik dla wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek. Dostarczą nam cukru, ale też wielu cennych składników odżywczych, choćby witamin. Na dodatek stanowią miłe orzeźwienie.

W letnim sezonie szczególnie polecamy wszelkie cytrusy - mandarynki, pomarańcze, grejpfruty - a także wszystkie owoce sezonowe - truskawki, maliny, czereśnie, agrest, porzeczki, arbuzy czy brzoskwinie.

Jeśli masz więcej czasu i także ochotę, aby postać chwilę w kuchni, możesz przygotować sałatkę owocową lub lemoniadę. W obu przypadkach kroisz owoce i gotowe! Aby zrobić lemoniadę, oczywiście musisz zalać wybrane owoce wodą. Nie napracujesz się przy tym zbytnio. 

Suszone owce

Idealna alternatywa dla słodyczy, a także dla świeżych owoców. Kup suszone śliwki, morele, rodzynki, figi i żurawinę. Wymieszaj wszystkie owoce razem i podziel na mniejsze porcje. Wsyp do miseczek i rozstaw w różnych częściach imprezy.

Świeże warzywa

Zdrowiej już być nie może. Oczywiście nie wystarczy poczęstować gości pomidorem czy kapustą. Nie będą przesadnie zachwyceni. Ale już marchewka, por czy papryka pokrojona w paski sprawdzą się idealnie podczas letniej imprezy. Szczególnie jeśli przygotujesz do surowych warzyw kilka smacznych sosów. Oczywiście zdrowych! Zapomnij o maczaniu marchewki w majonezie czy śmietanowym dipie. Postaw na jogurt naturalny wymieszany z pikantnym sosem lub przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Jeśli masz więcej czasu, możesz samodzielnie przygotować humus.

Aby przygotować humus nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy ciecierzyca, czosnek i kminek. Pozostałe produkty - sól i oliwę - na pewno masz w domu. Namocz ciecierzycę i odstaw ją na noc. Następnego dnia odsącz i zmiksuj na gładką masę. Stopniowo, podczas miksowania, dodaj kilka ząbków czosnku, odrobinę soli i kminku. Następnie dodaj oliwę z oliwek. Tyle, aby osiągnąć ulubioną konsystencję.

Frytki warzywne

Kiedy jesteśmy przy warzywach, nie sposób nie wspomnieć o warzywnych frytkach. Robi się je bardzo szybko, a smakują rewelacyjnie. Wybrane warzywa - na przykład marchewki, bataty, buraki, pietruszki - obierz i pokrój w słupki. Posyp ziołami i ułóż na blaszce do pieczenia. Pokrop oliwą. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Tortilla z łososiem

Najbardziej wymagający przepis zostawiliśmy na koniec. Spokojnie, także nie zmęczysz się podczas przygotowywania tej prostej przekąski na letnią imprezę. Potrzebujesz tortilli - pszennych lub najlepiej kukurydzianych - wędzonego łososia i serka z ziołami. Rozłóż placki. Każdy z nich posmaruj obficie serkiem. Ułóż na nim plastry łososia. Opcjonalnie możesz posypać rybę kaparami. Ale nie jest to konieczny składnik. Następni zwiń tortille w ruloniki. Pokrój na krążki. Gotowe!

Więcej o: