Niedobór witaminy D przyczyną nadwagi

Witamina D jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Oprócz oczywistych zalet - choćby wzmacnianiu kości - ma też jedną, o której często się zapomina. Witamina D pomaga walczyć z nadwagą.

Witamina D - skąd się bierze?

Witaminę D wytwarza nasza skóra. Pomaga w tym niewątpliwie ekspozycja całego ciała na słońce. Wystarczy już 15 minut dziennie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych ilości tego składnika. Podczas wytwarzania witaminy D najistotniejsze jest promieniowanie UVB. Najwięcej możemy się go spodziewać między godziną 11 a 15. Witamina D przyswaja się tylko wtedy, gdy wyjdziemy na słońce przez dodatkowej ochrony w postaci kremu z filtrem. Jak to się ma do zaleceń dermatologów? Musimy uważać i korzystać ze słońca w rozsądny sposób. Jeśli chcemy czerpać witaminę D ze słońca, powinniśmy tylko "naświetlać" skórę, a nie opalać! Kiedy skóra zostanie poparzona lub mocno opalona, witamina D nie dotrze do naszego organizmu. To "bariera", której nie potrafi pokonać. Pamiętajmy, opalanie grozi przyspieszonymi procesami starzenia się skóry, zmarszczkami, a - co najgorsze - nowotworami.

Witamina D - działanie

Jak już wspomnieliśmy, witamina D jest niezbędna w pracy całego naszego organizmu. Przede wszystkim odpowiada za mocne kości. Dzięki niej lepiej wchłaniamy wapń i fosfor w jelitach. Dodatkowo możemy liczyć na lepszą pracę mięśni i lepszą odporność. Witamina D wpływa także na ciśnienie krwi i stany zapalne w całym organizmie. Jej prawidłowy poziom pozwoli nam zapomnieć o reumatyzmie.

Witamina D a nadwaga

Jest naprawdę wiele prozdrowotnych korzyści płynących z odpowiedniego poziomu witaminy D w naszym organizmie. Jednym z nich, choć często pomijanym przez lekarzy, jest jej wpływ na walkę z nadwagą. Realne przełożenie niedoborów witaminy D na otyłość zostało udowodnione przez naukowców. Doktor Shamalar Sibley z jednego z amerykańskim uniwersytetów zauważył, że osoby, które przyjmują zalecaną dawkę witaminy D już podczas pierwszej fazy odchudzania, mogą pochwalić się znacznie lepszymi rezultatami, niż ci, którzy jej nie suplementują.

Jego badania wielokrotnie potwierdzali inni specjaliści. Zostało to potwierdzone choćby podczas spotkania Europejskiego Towarzystwa Endokrynologii Dziecięcej w Atenach, które miało miejsce w 2018 roku. Zaprezentowane tam wyniki analiz nie pozostawiały złudzeń. Przyjmowanie dodatkowych dawek witaminy D przez dzieci z nadwagą przyczyniało się do spadku ich wagi.

Witamina D w procesie odchudzania

Jak substancja nazywana witaminą słońca przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów? Przede wszystkim przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto, jeśli utrzymamy jej prawidłowy poziom, pozwala ona na produkowanie przez organizm większej ilości leptyny. Hormon ten w dużej mierze jest odpowiedzialny za uczucie sytości. A kiedy nie czujemy głody, w naturalny sposób zjadamy mniej.

Witamina D - niedobór

Skąd się biorą niedobory witaminy D? Powodów może być naprawdę wiele. Do najpopularniejszych powinniśmy zaliczyć wspomnianą niewysterczającą ekspozycję na słońce. Jesteśmy na nią narażeni oczywiście przede wszystkim zimą. Musimy jednak uważać także latem i nie przesiadywać w zamkniętych pomieszczeniach.

Sezonie letnim witaminy D powinniśmy mieć pod dostatkiem, jednak często smarujemy się wtedy kremem z wysokim filtrem. Co jest oczywiście konieczne, ale tylko jeśli zamierzamy przebywać na silnym słońcu przez dłuższy czas. Musimy pamiętać, że "naświetlanie" słoneczne pozwala nam wchłaniać witaminę D.

Niedobór witaminy D może też pojawić się wraz z wiekiem. Zdolność wchłaniania jej niestety pogarsza się u osób starszych.

Co ciekawe w kontekście jej pomocy przy odchudzaniu, także duża masa ciała może powodować niedobór. Dzieje się tak, gdyż tkanka tłuszczowa upośledza jej wchłanianie.

Głównymi objawami niedoboru witaminy D są bóle kości i ich podatność na złamania. Oprócz tego nasz organizm jest osłabiony i częściej popada na różne choroby. Dodatkowo możemy odczuwać zmienne nastroje i mieć stany depresyjne.

Witamina D - źródła

Głównym źródłem jest oczywiście promieniowanie UVB. W pożywieniu znajdziemy jej dość mało. Jednak jest kilka pokarmów, które zawierają znaczne ilości witaminy D. Są to między innymi ryby morskie - łosoś, makrela, tuńczyka - a także sery, żółtka jaj i wątróbka wołowa.

Witamina D - dawkowanie

Witaminę D warto więc suplementować. Bez względnie powinny ją przyjmować kobiety w ciąży i dzieci do drugiego roku życia. Dawkowanie u pozostałych powinno wyglądać następująco:

  • dzieci i młodzież - nie więcej niż 15,0-25,0 ug/dobę
  • dorośli nie więcej niż 20,0 - 50,0 ug/dobę

Dawkę witaminy D trzeba ustalić z lekarzem i dostosować do masy ciała oraz pory roku.

Więcej o: