Masło zdrowsze od margaryny - Prawda czy Mit?

Margaryna czy masło? Przez długi czas ta kwestia była wyjątkowo kontrowersyjna. Cholesterol, zawartość tłuszczu, źródło pochodzenia - to tylko niektóre kwestie, jakie brano pod uwagę. Okazuje się jednak, że najważniejsze są tłuszcze typu trans.

Dołącz do nas na Facebooku

Jaka jest zwykle odpowiedź na trudne pytania? „To zależy”. Tak jest i w tym wypadku. Czy masło jest zdrowsze od margaryny?

- Wszystko zależy od tego, jakie produkty bierzemy pod lupę i w jaki sposób je spożywamy – twierdzi doktor Robert J. Davis, autor książki „Coffee Is Good For You”, w której obala wiele dietetycznych mitów.

Na korzyść margaryny przemawiają dwa argumenty: jest pochodzenia zwierzęcego i zawiera mniej tłuszczów nasyconych. Z tego powodu przez długi czas była promowana jako zdrowsza alternatywa dla masła.

- Problem polega na czym innym. Pierwotny stan skupienia margaryny jest ciekły (konsystencją przypomina olej). Żeby uzyskać kostkę przypominającą masło, potrzebne jest zastosowanie różnego rodzaju procesów, których skutkiem ubocznym jest powstanie wiązań podwójnych w konfiguracji trans (tłuszcze trans), a te są dużo bardziej niebezpieczne dla naszego zdrowia niż tłuszcze nasycone – wyjaśnia Davis.

Liczne badania pokazują, że margaryna jest znacznie bardziej niebezpieczna jeśli chodzi o poziom cholesterolu we krwi. Może być dobrym wariantem, ale tylko wtedy, gdy spożywamy ją w wariancie półpłynnym, który nie uległ procesom, za sprawą których powstają niebezpieczne tłuszcze trans.

 



Więcej o: