10 naturalnych sposobów na przeziębienie

Pogoda sprawia, że wokół nas wszyscy chorują. Czujesz, że i ciebie to nie ominie? Gdy dopada cię ból gardła, katar i ogólne osłabienie, powstrzymaj się od natychmiastowego sięgania po leki. Spróbuj najpierw w naturalny sposób zwalczyć infekcję - to o wiele zdrowsze, tańsze, a przy tym nie mniej skuteczne od łykania rozreklamowanych farmaceutyków.

Zastanawiasz się jakie potrawy będą dobrym pomysłem na walkę z przeziębieniem? Będziesz zaskoczony. Okazuje się, że poza klasycznymi rozwiązaniami typu: gorący rosół, jest wiele innych, dużo smaczniejszych produktów, które poprawią twoje samopoczucie.

1. Lody sorbetowe

Sorbet, jedzony malutkimi porcjami (w postaci lizaka albo loda na patyku będzie idealny) łagodzi obrzęk śluzówki i nawilża ją. Jest też źródłem dodatkowej porcji wody, a nawadnianie organizmu bardzo pomaga zwalczać przeziębienie: rozrzedza wydzieliny, pomagając w pozbywaniu się ich z nosa, zatok i oskrzeli. Postaw na sorbety z prawdziwych owoców lub soków, które dostarczą twojemu organizmowi dodatkową dawkę witamin.

2. Kanapka z indykiem

Mięso indyka to pokarm bogaty w białko i ubogi w tłuszcz, a więc bardzo odżywczy. Choć przeziębienie sprawia, że tracimy na nie apetyt, spróbuj zmusić się do zjedzenia piersi indyka, która da ciału energię do walki z infekcją. Możesz zjeść mięso w kanapce albo samo, polane sosem żurawinowym, który doda mu aromatu i smaku.

3. Sok warzywny

Kto ma ochotę stawać do krojenia warzyw na sałatkę, gdy z nosa cieknie, a stawy bolą od gorączki? Nikt! Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie spiżarni w soki warzywne. Gdy źle się czujesz, pij je często, a nawodnisz ciało i przyjmiesz całą ?petardę" przeciwutleniaczy, w tym witamin. Masz ochotę na słodszy smak? Sięgnij po naturalne soki owocowe.

4. Rosół

Nasze babcie miały rację, gdy naszych rodziców kurowały rosołem. Istnieją bowiem dowody na to, że rosół doskonale nawadnia i ma łagodne działanie przeciwzapalne. Naukowcy odkryli też, że gorący rosół usprawnia działanie rzęsek - drobniutkich, cienkich jak włos elementów przewodów nosowych - co zwiększa ochronę przed atakiem bakterii i wirusów.

5. Czosnek

To kolejny naturalny lek, któremu hołdowali nasi przodkowie. I mieli rację. Czosnek ma działanie zwalczające mikroby i wspomagające pracę układu odpornościowego. Jedz cienko pokrojony na kanapce z masłem lub dodawaj do innych potraw.

6. Imbir

Boli cię brzuch? Masz nudności, cierpisz na biegunkę? Pomoże Ci imbir, który zwalcza te dolegliwości, a przy tym ma łagodne działanie przeciwzapalne. Dodawaj go do potraw, pij z wodą. Pamiętaj, że najlepszy jest świeżo utarty, choć sproszkowany także pomaga.

7. Gorąca herbata

Zielona, oolong, biała, czerwona i czarna - wszystkie herbaty zawierają przeciwutleniacze, choć im herbata jest jaśniejsza, tym ma ich więcej. Gorący napar z dodatkiem miodu i cytryny złagodzi ból gardła, a czysty, zaaplikowany w postaci inhalacji, przyniesie ulgę zapchanemu nosowi.

8. Banan

To najlepszy pokarm dla cierpiących na nudności i wymioty. Razem z ryżem, jabłkami i tostami stanowią pożywienie, które lekarze zalecają ludziom, powracającym do zdrowia po grypie żołądkowej. Są lekkostrawne, nie podrażniają przewodu pokarmowego.

9. Tosty, sucharki

Czasami to jedyna rzecz na jaką ma ochotę osoba chora, gdy nie ma apetytu na inne, cięższe potrawy. Chrupiące tosty pomagają zwalczyć nudności, zaspokajają głód i dają energię tak potrzebną organizmowi do walki z mikrobami.

10. Napoje zastępujące posiłki

Czasami powrotowi do zdrowia po infekcji towarzyszy brak apetytu. Wtedy najłatwiej jest przyjąć pokarm w postaci płynnej. Wypróbuj napoje dla sportowców, bogate w białko, a ubogie w cukier i pozbawione laktozy. Postaraj się, by napój taki zawierał przynajmniej 6 g białka w porcji. Wybierz smak, jaki najbardziej ci odpowiada - truskawkowy, czekoladowy, waniliowy. Lepiej wypić ?posiłek" niż z niego rezygnować.

Więcej o: