Słodkie przekąski, które nie poszerzą bioder

Przyznam Ci się do czegoś: przez cały tydzień wytrzymałam bez słodyczy, a wczoraj wieczorem usiadłam i zjadłam cały torcik wedlowski. No nie mogłam się już dłużej powstrzymywać - powiedziała mi dziś z samego rana koleżanka na treningu. Co zrobić, żeby takie sytuacje zdarzały się jak najrzadziej? Pozwalać sobie na małe przyjemności w ciągu dnia.

Dołącz do nas na Facebooku

Zimą jeszcze trudniej jest nam się powstrzymać od tego, żeby nie sięgnąć po coś słodkiego. Pogoda za oknem sprawia, że czujemy się przygnębieni, wbiliśmy sobie do głowy, że batonik czekoladowy czy porcja lodów momentalnie poprawią nam humor i dodadzą energii. Pamiętajmy jednak o tym, że to tylko złudzenie. Cukier podskoczy nam gwałtownie i na chwilę, a zaraz później będziemy jeszcze bardziej ospali. Ale jest na to sposób: sięgaj po naturalne przekąski, które na dłużej poprawią Twoje samopoczucie i nie utuczą Cię tak bardzo jak słodki baton czy muffin zamówiony do kawy.

Ciastko owsiane

To świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Przygotuj je własnoręcznie w domu, bo dzięki temu masz pewność, co w nich tak naprawdę jest. Często sięgamy po batony musli wierząc, że są zdrową alternatywą dla innego deseru. Prawda jest jednak inna: jeśli dokładnie przestudiujemy etykietę, zauważymy, że jest tam sporo cukru i to takiego, jakiego zdecydowanie chcielibyśmy uniknąć. Dlatego mamy propozycję: zrób batoniki lub ciastka samemu.

Możesz je przygotować na wiele sposobów: na słodko (dodaj suszone owoce, masło z orzechów nerkowca, serwatkę białkową) lub na ostro (dodaj przyprawy, a blachę posmaruj oliwą ze słoika po suszonych pomidorach). Polecamy też dodać: pestki dyni, słonecznika, sezamu, różne orzechy (zmielone, pokrojone bądź w całości).

A oto przepis:

Składniki:

100 g płatków owsianych lub mieszane (orkiszowe, owsiane, żytnie)

2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki płatków migdałowych

2 łyżeczki pestek dyni

2 łyżeczki pestek słonecznika

1 łyżeczka sezamu

majeranek

pieprz ziołowy

sól ziołową

1 jajko

1 małe opakowanie naturalnego jogurtu

oliwa do smarowania blachy (polecam tę z suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

Prościej niż myślisz: wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i mieszamy! Z powstałej masy lepimy placuszki (przypominające kształtem te ziemniaczane - wówczas można je stosować na zastępstwo chleba i kłaść na nich wędlinę, ser itd. lub na słodko: twarożek i konfitury).

Kładziesz placuszki na wysmarowaną oliwą blachę i pieczesz ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku, temp. ok.: 180 stopni.

Ile "light" jest w produktach "light"? Czy rzeczywiście pomogą Ci schudnąć?

Czekoladowa przekąska

Jeśli ciasteczka owsiane nie są dla Ciebie wystarczająco słodkie, pomyśl o czymś bardziej czekoladowym (tym razem propozycja zainspirowana Runner's World).

Oto lista składników , które będą Ci potrzebne:

100g gorzkiej czekolady (im więcej procent kakao, tym lepiej)

pół szklanki wody ze skórką ze starą skórką cytryny

pół szklanki miodu

2 szczypty soli

2 łyżeczki zmielonego cynamonu

220g drobno posiekanych suszonych fig

220g grubo zmielonych migdałów (lepiej smakują uprażone)

papierowe foremki

Sposób przygotowania:

Będzie Ci potrzebny mały rondel. Wlej do niego wodę, następnie dodaj miód i czekoladę. Wszystko pozostaw na małym ogniu do momentu, aż czekolada się roztopi. Następnie zabierz rondelek z ognia, dodaj startą skórkę cytryny, figi, migdały, cynamon oraz sól. Upewnij się, że masa nie jest zbyt lejąca (gotuj do momentu aż odparujesz wodę, ale uważaj, by nie przypalić czekolady), a następnie przełóż ją przy pomocy łyżeczki do papierowych foremek. Zanim się zdecydujesz na konsumpcję, odstaw deser do lodówki na 30 minut. Gotowe!

Po prostu czekolada

Nie lubisz gotować lub wykręcasz się brakiem czasu? Przepisy, które proponujemy, zwykle są mało czasochłonne. Ale dobrze, załóżmy, że nie da się Ciebie przekonać na poł godziny spędzone w kuchni. Co możesz zrobić? Mamy kilka propozycji. Pierwszą z nich jest mała porcja gorzkiej czekolady. Zainwestuj w produkt dobrej jakości i upewnij się, że masz jak największy procent kakao. Pamiętaj, że te, które zawierają powyżej 80% będą bardzo intensywne w smaku, więc jeśli Twoje podniebienie nie jest gotowe na takie przygody? Zacznij od czegoś lżejszego! Na rynku znajdziesz czekolady o różnym stężeniu procentowym, te powyżej 60% będą dobre na start.

Garść słodkiej energii

Kolejnym rozwiązaniem jest garść suszonych owoców. Zawierają sporo cukru i spożywane w dużej ilości będą tuczące, ale nikt nie mówi, że masz się nimi najadać. Najlepiej byłoby kupić kilka różnych, ponieważ każde z nich zawierają inne witaminy i tak np. suszona żurawina jest nie tylko smaczna i doda Ci energii, ale także świetnie działa na układ moczowy i pracę nerek, a zimą czasem dopadają nas różne nieprzyjemne dolegliwości

Koktajl białkowy

Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, po treningu wypij koktajl białkowy. Wybierz smak, który lubisz: np. czekoladowy. Jednak z tymi specyfikami również należy być ostrożnym Dokładnie czytaj etykiety, żeby mieć pewność, że produkt, który wybrałeś, zawiera śladową ilość węglowodanów. Najlepszym rozwiązaniem są izolaty, które coraz częściej występują również w wariantach smakowych. Wybierz czekoladowy lub waniliowy, a zobaczysz, że choć w małym stopniu zaspokoisz swoje łaknienie na słodycze

I oczywiście: ruszaj się! Wiele badań pokazuje, że te osoby, które regularnie uprawiają sport, zjadają aż o połowę mniej słodyczy od pozostałych!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.