Sałatka czy kotlet? Oto jest pytanie...

Aniu, siedzę w knajpie, zamówiłam sałatkę z tuńczykiem i jest nawalone tyle tłustego sosu, że postanowiłam do Ciebie napisać. Ludzie sięgają po takie dania myśląc, że są lekkie, a prawda jest taka, że często sałatka będzie bardziej tucząca od dania obiadowego. Napisz o tym - zadzwoniła do mnie koleżanka podczas lunchu na rynku w Krakowie. Więc piszę...

Dołącz do nas na Facebooku

Zależy Wam na tym, by na wiosnę zrzucić zbędne kilogramy? Pora zadbać o to już teraz. Wszystkie postanowienia typu: zacznę od stycznia, popracuję nad tym od poniedziałku - nie sprawdzają się. Zacznij już dziś, a w święta po prostu pozwól sobie na odrobinę szaleństwa.

Co zrobić, by nie głodzić się ale też nie szkodzić swojej sylwetce? Jeść zdrowo, sięgać po jak najmniej przetworzone potrawy czy składniki i uważać na detale.

Stawiasz na sałatkę? Bądź ostrożny.


Sałatki można traktować jako przystawki lub w większej wersji jako danie główne. Są zdrowe i smaczne, ale tylko wtedy, jeśli wiemy, co jemy. Oto kilka prostych zasad, do których warto się zastosować:

1. Zrezygnuj z tłustego sosu


Zamiast gotowego sosu, który zazwyczaj będzie na bazie majonezu, postaw na własną mieszankę. Weź jogurt naturalny, sok z cytryny oraz różne przyprawy. Możesz mieszać do woli. W końcu każdy ma inne upodobania kulinarne.

Masło orzechowe (organiczne, bez dodatku soli) czy migdałowe też będzie dobra bazą. Możesz je wymieszać z oliwa z oliwek czy olejem lnianym i skropić liście sałaty czy szpinaku.

Jeśli jesz na zewnątrz i nie masz możliwości przygotowania własnego sosu, poproś o oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Gdy zamawiasz potrawę, poproś o to, by sos podano oddzielnie. Dzięki temu możesz sprawdzić co dostałeś i samemu zadecydować o tym czy chcesz go dodać do potrawy.

2. Ostrożnie z grzankami


Często do sałatek dostaniesz małe grzanki, którymi posypana jest całość lub koszyk z białym pieczywem, które niekoniecznie jest dobrej jakości. Zanim dasz się skusić na taki dodatek, zastanów się. Zapytaj czy nie możesz dostać pełnoziarnistego, ciemnego chleba, który będzie bogaty w błonnik.

3. Ryba, owoce morza i białe mięso zamiast sera


I najważniejsza kwestia: którą sałatkę wybrać? Najlepiej taką, która jest bogata w białko. Postaw na wariant z kurczakiem, krewetkami, paluszkami krabowymi, tuńczykiem czy łososiem, a nie serem. Dlaczego? Jest kilka powodów.

Po pierwsze: dostarczysz swojemu organizmowi więcej białka. Po drugie: owoce morza i ryby dodatkowo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Po trzecie: białe mięso, krewetki czy kraby bardziej Cię nasycą niż plasterki parmezanu czy mozzarella.

Smacznego!

Więcej o: