Soki warzywne i owocowe to zastrzyk energii

Lato za nami i czas chłodzenia się piwem dawno za nami. Teraz pora oczyścić organizm i odżywić go na tyle, by jesienią i zimą nie złapało nas żadne przeziębienie. Jak to zrobić? Pić soki owocowe i warzywne, ale takie, które sami przygotujemy w domu.

Dołącz do nas na Facebooku


Jak wiadomo w szklance soku owocowego będzie sporo witamin, ale także duża ilość cukru. Nawet w tych naturalnych, świeżo przygotowanych. Trudno się dziwić, w końcu ile pomarańczy trzeba wycisnąć, by wypełnić jedną szklankę? Jeśli jemy sam owoc, na pewno skończymy na dużo mniejszej ilości. Dlatego dziś podpowiemy wam jak przyrządzić smaczny i zdrowy sok, który wcale nie będzie zawierał tak dużo cukru jak np.: szklanka soku pomarańczowego.

Pomysł nr 1 - soki owocowe


Te zdecydowanie dobrze smakują. Są słodkie, ale kiedy je odpowiednio skomponujesz, mogą orzeźwiać i wcale nie być tak wysoko kaloryczne.

Marchwiowo


7-8 marchewek
sok z całej cytryny
jabłko
plasterek imbiru dla zaostrzenia smaku.

Orzeźwiająco


3 marchewki
jabłko
kilka listków świeżej mięty

Jesiennie


2 gruszki
2 jabłka
kawałek imbiru

Letnio


2 duże szklanki do wyboru: malin, jeżyn, truskawek, jagód - w zależności od dostępności
jabłko
2 brzoskwinie

Sposób przyrządzenia zależy od sprzętu, jakiego będziesz używać. Najlepiej wrzucić wszystko do blendera i wymieszać, wtedy dostaniesz dość gęstą, sycącą konsystencję i przyswoisz wszystkie wartości odżywcze oraz błonnik, jakie są w owocach, np. też w skórce.

Pomysł nr 2 - soki warzywne


Jak łatwo się domyślać, te mają nieco mniej zwolenników, bo nie każdy lubi smak selera naciowego. Warto jednak się przełamać i przynajmniej raz na jakiś czas sięgnąć po sok warzywny, ponieważ jest to doskonałe źródło witamin oraz błonnika. Zawierają też dużo mniej cukru niż owoce.

Delikatnie


6-7 marchewek
jabłko
2 gałązki selera naciowego

Bogato


2 marchewki
połówka buraka
gałązka selera naciowego
pół świeżego ogórka

Ostro


5 marchewek
garść natki pietruszki
garść kiełków lucerny
2 gałązki selera naciowego
ząbek czosnku

Warto zainwestować w dobrą sokowirówkę i blender, wtedy można szaleć do woli.



Więcej o: