Chcesz uniknąć kontuzji? Jedz curry

Największy wpływ na formę, sprawność oraz rekonwalescencję po urazach mają codzienne nawyki, w tym odżywianie. Natura oferuje niesamowity arsenał substancji wykazujących wyjątkowo pozytywne działanie. Należą do nich przyprawy - takie, jak kurkuma, imbir i cynamon. Zrób z nich curry (przepis znajdziesz pod tekstem) i dodawaj je do potraw, a wspomożesz stawy, zredukujesz stany zapalne i zmniejszysz ryzyko nowotworów.

Moc natury

 

Imponującym, podobnym do leków działaniem wyróżniają się przyprawy. Tak, (nie)zwyczajne przyprawy. Nauka identyfikuje zawarte w pożywieniu składniki, które przeciwdziałają chorobom, zwłaszcza o znikomej uleczalności - takie, jak choroby nowotworowe. Jeden z fascynujących dowodów odnajdujemy w Indiach. Pomimo czynnika ryzyka, jakim jest palenie ogromnej ilości tytoniu, wśród mieszkańców Indii notuje się niską zachorowalność na raka płuc. I choć istnieją jeszcze inne przyczyny powyższego stanu rzeczy, to jednym z istotnych jest lecznicza moc tradycyjnych mieszanek przyprawowych, w skład których wchodzi kurkuma. Badania wykazują, że kurkumina zapobiega aktywowaniu nowotworów wywoływanych przez różne czynniki karcynogenne.

Jak to się ma do kontuzji? Liczne nutraceutyki zawarte w pożywieniu posiadają moc antyzapalną, przeciwbólową, bakteriobójczą, lipolityczną, zwiększającą wrażliwość insulinową, przyspieszającą metabolizm. Znajdziesz je w czosnku, produktach, które zawierają kwasy omega-3 (ryby, orzechy) ananasie, zielonej herbacie, oliwie z oliwek, imbirze, cynamonie i kurkumie właśnie.

Żółta królowa

 

Kurkuma posiada aktywny związek zwany kurkuminą, której skuteczność jest skrzętnie udokumentowana. Ekstrakt kłączy ostryżu z rodziny imbirowatych ma długą historię użycia jako środek przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczny i antyzapalny. Kurkumina redukuje aktywność kilku enzymów prozapalnych (biorących udział w kaskadzie kwasu arachidonowego), a więc redukuje stany zapalne. Wykazuje przy tym działanie równie silne jak niektóre powszechnie stosowane leki antyzaplane. Przeprowadzono nawet badania z użyciem podwójnej ślepej próby na pacjentach po zabiegach operacyjnych. Wykazano, że osoby przyjmujące kurkuminę odczuwały mniejszą sztywność, swędzenie, dyskomfort i bóle w stawach. Efekt ten był porównywalny do działania Fenylbutazonu (powszechnie używanego leku antyzapalnego). Ze wszystkich przypraw właśnie kurkuma posiada najlepiej udokumentowane antyzapalne właściwości, a dodatkowo chroni przed chemicznymi uszkodzeniami tkanki łącznej.

Kurkuminę znajdziesz w popularnej przyprawie - curry. Dodanie jej do dań to świetna strategia pod warunkiem, że w mieszance nie znajdują się zbędne dodatki (m.in. glutaminian sodu). Aby czerpać zdrowotne korzyści, rekomendujemy spożywać 1-3 g (ok. ? - 1? łyżeczki) kurkumy dziennie. Jeśli chodzi o suplementację, skuteczne jest zażywanie 400-600 mg ekstraktu z kurkumy 3 razy dziennie. Takie ilości kurkumy oraz kurkuminy są bezpieczne. Większe dawki mogą powodować problemy żołądkowe.

Zrób sobie curry

 

Curry zrobione samodzielnie, smakuje zupełnie inaczej niż te gotowe w torebkach. Skoro w kuchni hinduskiej używa się setek rodzajów, w zależności od regionu, potrawy i upodobań przyrządzającego, dlaczego by nie komponować za każdym razem innej mieszanki? Proszek curry sprawdza się jako przyprawa do dań z jajek, drobiu, niektórych ryb, potraw ze strączkowymi (szczególnie ciecierzyca, czerwona soczewica, żółty groch), czy nawet wypieków.

Proszek curry ma nie tylko walory smakowe. Nie bez powodu w skład mieszanki wchodzi pieprz. Jego obecność zwiększa słabą przyswajalność kurkuminy. Zawarta w pieprzu piperyna tysiąckrotnie podnosi zdolność absorpcji tego związku. Pomyśl, ile dobroci niosą pozostałe składniki. Ale, by odnieść rezultaty, nie potrzebujesz wiedzieć już nie więcej. Zatem zrób smaczne danie, eksperymentuj z przyprawami i wypij zieloną herbatę (jednoczesne dostarczanie zawartej w niej EGCG - galusanu epigallokatechiny i kurkuminy powoduje śmierć komórek rakowych) i ciesz się z rezultatów!

Przepis na curry

 

Kurkuma - jakie zdrowotne zalety ma ta złota przyprawa?Shutterstock

 

Składniki:

50 g owoców kolendry

2 łyżeczki owoców kminu rzymskiego (kuminu)

1/2 łyżeczki gorczycy białej lub czarnej

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka kozieradki (mielonej lub nasion)

12 goździków

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Kolendrę, kumin, pieprz, gorczycę i kozieradkę (o ile używasz całych nasion) upraż na średnim ogniu, często mieszając lub potrząsając patelnią, aby się nie przypaliły. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie zmiel goździki, po czym dodaj je do cynamonu, kurkumy, imbiry, mielonej papryki. Wcześniej uprażone ziarna zmiel na proszek i wymieszaj z pozostałymi przyprawami. Najwygodniej jest po prostu wsypać wszystko do zakręcanego słoika i potrząsnąć. Taką mieszankę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez 3-4 miesiące.

Tradycyjnie mieszanki przypraw przyrządza się na bieżąco, za każdym razem uciera ze świeżych składników w moździerzu. Kto ma czas i chęć, może tak robić. Ale nie oszukujmy się, w praktyce sprawdza się mielenie w młynku i przygotowywanie większej ilości na raz.

Więcej o skutecznych nawykach żywieniowych i treningowych na stronie: www.sztukazywienia.com

Więcej o: